Lopun huikea trilleri kääntyi LeKille

LeKi matkasi Jyväskylään JYP-Akatemian vieraaksi jo kolmannen kerran kuluvalla kaudella. Kisa oli aiemmista vieraspeleistä JYPiä vastaan saalistanut voitot ja joukkueiden välisistä otteluista viisi neljästä oli päättynyt vierasvoittoon. LeKi jatkoi samaa rataa ja otti keskinäisistä peleistä kolmannen JYP-päänahan putkeen voittomaalikisan jälkeen 4-3 (0-0, 1-1, 2-2, 0-0, 1-0).

Kisan kokoonpanosta puuttuivat kovassa vireessä oleva Jonatan Tanus sekä puolustuksen peruspilari Miro Hovinen. Paluupuolella olivat puolestaan Sami Laakson ja Valtteri Järviluoman tervehtymiset takaisin pelikuntoon. Tapparasta apuina olivat normaalien Teddy Da Costan ja Patrik Laineen lisäksi Atte Mäkinen, Otto Rauhala sekä vahtikaksikko Dominik Hrachovina ja Aaro Peltonen.

Ottelun jännitys tiivistyi loppua kohden ja varsinaisen peliajan viimeinen minuutti tiivisti juonen äärimmäisyyksiin. Tilanteessa 2-2 Mäkisen viivalaukauksen ohjasi maaliin Valentin Claireaux, kun peliaikaa oli jäljellä enää 34 sekuntia. Se ei kuitenkaan ollut pelin lopullinen kliimaksi, vaan JYP sai kuudella viittä vastaan kovan paineen viimeisellä minuutilla. Ensin Hrachovina pelasti Valtteri Kemiläisen vedon, mutta pian maalille synty uusi härdelli, josta Taavi Tiala pääsi tasoittamaan pelikellon näyttäessä aikaa 59:55.

Maalittoman, mutta vauhdikkaan jatkoajan jälkeen ottelu venyi voittomaalikisaan. Sen aloitti Da Costa jäätävällä ranarillaan ylähyllylle ja JYPin Topi Nättinen tasoitti heti perään. Ville-Vesa Vainiolan voittomaaliksi merkitty osuma oli pelin kuvan mukainen: rankkari upposi tolpan ja JYP-vahti Sami Rajaniemen luistimen kautta maaliin lirumalla juuri maaliviivan yli, ennen kuin Rajaniemi ehti kahmaista sen pois. Kun loput kolme vetäjää, Kisalta Patrik Laine yhtenä, epäonnistuivat, vei LeKi kaksi pistettä Hakkariin.

– Momentum vaihteli tänään useasti. Lopussa kaveri sai kovan paineen, jolloin loppuhetken tasoitus on mahdollinen. Arvostamme tätä voittoa, sillä JYP on kova kotijoukkue ja olemme aina joutuneet ja pystyneet venymään täällä parhaimpaamme, kuten tänäänkin, totesi Kisa-käskijä Juha Juujärvi.

– Harvoin käy näin, että mennään vikalla minuutilla johtoon ja kaveri tulee tasoihin. Se kuuluu lajiin ja kaikkea voi tapahtua, kuvaili loppua Kisa-kapteeni Toni Niemi Elisan Mestis-TV:lle.

LeKi pstyi lähes koko pelin pelaamaan vahvaa hyökkäys- ja kiekonhallintapeliä, jota auttoi Hippoksen jäähallin laaja kaukalo. Molemmat joukkueet avasivat hyvin, mutta hyökkäyskolmanneksella oli vaikeuksia. Kisa sai pidettyä JYPin vahvan luistelun pitkälti kurissa ja jätettyä kotijoukkueen pois ykkössektorin maalipaikoilta. Akatemia puolestaan pystyi puolustamaan LeKin pahimmat paikat tussareiksi.

Kisa-puolustaja Nico Lehdolle avautuivat avauserän parhaat maalipaikat, mutta Rajaniemi sai torjuttua molemmat yritykset. Jimi Kuronen nousi pelastavaan rooliin katkoessaan JYPin kaksi vastaan yksi -hyökkäyksen erän lopulla. LeKin puolustajilla oli ajoittain ongelmia liukkaiden hurrikaanihyökkääjin kanssa, luistelutilanteiden häviöistä avautuivat vastustajan parhaat tekopaikat.

Toisen erän alussa alkoi tapahtua myös maalien merkeissä. Kun erää oli pelattu vain 13 sekuntia rakensi ykkönen Laine – Vainiola – Markus Jokinen maalipaikan ja kiekko menikin maaliin, mutta osuma hylättiin videotarkistuksen jälkeen Jokisen korkeana mailana. Pian sen jälkeen Kisalle tuli jobinpostia, kun juuri kaukaloon palanneen Laakson vasen jalka vääntyi kaatuessa kivuliaasti ja hänet jouduttiin taluttamaan pois kaukalosta. Laakso ei enää kehiin palannut, mutta pääsi onneksi omin jaloin seuraamaan loppupeliä siviilivarustus päällä.

Akatemia meni johtoon toisen erän neljännellä minuutilla, kun Sami Niku ja Kemiläinen kierrättivät kiekon Topi Nättiselle, joka latasi one timerin maaliin Hrachovinan jalkovälistä. Kisa sai toisessa erässä kolme tuhannen taalan maalipaikkaa, josta se vain yhdestä osui. Jokisen hylätty maali oli yksi, toinen oli Sami Holapan ohi sutiminen, vaikka hän pääsi maalivahdin alueelta yrittämään tyhjiin.

Kolmas, josta LeKi osui, oli kaksikon Aleksi Luhtalampi – Claireaux taidonnäyte. Kaksikko pelasi kiekon jätöllä ranskalaiselle, joka laukoi siniviivan alta tarkan rannelaukausen Rajaniemen kilpikäden alle. Claireaux on näyttänyt palanneensa Kisan kokoonpanoon jäädäkseen, nyt hänellä on kasassa kolme osumaa kahteen viime peliin.

Kisa pystyi  jatkamaan vahvaa peliään toisessa eräsäs jättäen JYPin ilman suuria aseita. Erän toisella puoliskolla pikku-JYP sai liikkeensä uomiinsa ja Juujärvi joutui turvautumaan jopa aikalisään pahimman paineen alla. Hrachovina nousi esiin kun tarvittiin ja nappasi tukun tärkitä perustorjuntoja.

Kisa siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoasemaan jälleen hyvän erän alun ansiosta. Kolmannen erän ensi minuuteilla Vainiola voitti aloituksen ja Jokinen pamautti kiekon yläpeltiin. Johtoasemassa Kisa pystyi pitämään JYPin kirin hyvin aisoissa, mutta yksi harppuunahyökkäys toi pelin tasoihin. Toiseen aaltoon unohdettu Niku sai aikaa vaarallisen kudin, jota Hrachovina ei saanut vangittua: Kalle Saramäki tasoitti ripareista.

Tasoituksen jälkeen Kisa tappoi Laineen ottaman jäähyn ja pääsi  vielä johtoonkin. Sinnikäs JYP nousi tasoihin loppusekunnin osumalla. Kisa puolustui muuten vahvasti, mutta muutama kohtalokas nukahdus merkitsi kahden takaiskun ottamista keskeisimmällä sota-alueella, maalinedustalla.

– Selvitimme hyvin sen alivoiman. Tässä pelissä olisi voinut tulla luntakin tupaan, myönsi Juujärvi lopun jännät tapahtumat.

Ripaus onnea ja tietenkin paljon taitoa toivat kaksi lisäpistettä voittomaalikisan ansiosta. Etenkin kolmikko Claieaux – Luhtalampi – Järviluoma oli vahvalla pelipäällä ja värkkäsi kaksi maaliakin. Tomi Iso-Mustajärven itseluottamus on kohonnut viime peleissä valtavasti ja hän on johtavia aloittajia. Holappa jatkoi vahvaa taisteluaan ja hankki JYPin illan molemmat jäähyt.

– Peli oli meiltä hyvää tekemistä ja saimme onnistumisia laajalla rintamalla. Kun Tanus oli kiinni armeijassa, haimme uusia onnistujia ja on tosi hyvä että ”Vallu” (Claireaux) onnistui kahden maalin verran.

Voitto toi LeKin jo kuuden pisteen päähän viidentenä olevasta Hokista. Näillä runkosarjasijoituksilla Kisan pudotuspelivastus olisi juurikin JYP-Akatemia, josta Kisa on saanut viime pelissä vahvan yliotteen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?