Ruduksen lupahakemukset louhintatoimintaan Sääksjärvellä

Pari vuotta Rudus piti meitä vain varpaillaan, mutta nyt on taas lyötävä kengän kannat lujasti maastoon ja lähdettävä taistoon.

Kysymys on tällä(kin) kerralla Rudus Oy:n hakemuksista, joilla yritys hakee lupaa maa-aineksen ottoon sekä ympäristösuojelulain mukaista lupaa kallion louhintaan ja murskaukseen. Nyt lupahakemuksen kohteena on 19,4 ha alue. Alue sijaitsee pari km Sääksjärven taajamasta. Kaukana eivät ole Kuljun asemantien aluekaan, puhumattakaan Sipilän asuinalueesta, jonne kaikki kulku tapahtuu samaa reittiä louhosalueelle johtavan liikenteen kanssa.

Keskusteluissa on tullut esiin, että tyypillisesti Ruduksella on menossa näitä lupahakemus prosesseja lukuisia ja että lupaa haetaan niin kauan, ettei kukaan jaksa enää vastustaa. Jaksan uskoa, että jaksamista riittää. Jos me vanhat pierut uuvumme, nuoremmat astuvat remmiin. Jo nyt siitä on onneksi paljon merkkejä.

Edellisellä hakemuskerralla ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa louhinnan vaikutuksista ryhmissä; liikenne, ihmisten elinolot ja viihtyvyys, maisema ja kulttuuriperintö, sekä luonto, eläimistö ja kasvillisuus tuloksena on runsaasti kielteisiä vaikutuksia. Ryhmissä; pöly- ja muut päästöt, tärinä, melu, pintavedet, virtaamat ja hulevedet, maankäyttö ja kaavoitus tuloksena kielteisiä vaikutuksia.

Myönteisiä seikkoja hankkeesta löytävät ehkä yrityksen (Irlantilainen pörssiyhtiö) osakkeenomistajien lisäksi metsäalueen yksityiset omistajat, joilla on sopimus omien alueidensa käytöstä louhintaan ja maankäyttöön. Lempäälän srk on kieltänyt omien lohkojensa käytön toimintaan, josta seikasta olen tosi ylpeä ja kiitollinen.

Näiden yksityisten maanomistajien sitoumusten aikataulua olemme keskusteluissa miettineet ja myös vaihtoehtoa muunlaisesta alueen käytöstä, josta näillä ko maanomistajilla olisi mahdollisuus saada taloudellista hyötyä.

Näitä metsä- ja järvi alueita suosivat sijaintinsa ja jo rakennettujen ulkoilureittiensä ja taukopaikkojensa kulkijoiden lisäksi koiravaljakkonsa kouluttajat, ratsain liikkuvat, lumikengin rämpijät jne. Myös marjastajia ja sienestäjiä riittää.. Maastossa ja leiripaikoilla tapaa kansainvälistä porukkaa, jotka esim Tampereen hotelleista käsin tekevät retkiä Birgitan polun merkeissä. Ekomatkailu on eksotiikkaa ja raitis ilma rikkautta.

Lempäälässä on tiettävästi koulutusta matkailualalla. Heistä voisi löytyä innokkaita ideoijia näiden lähellä suomalaista suurkaupunkia olevien ehyiden maa-alueiden käyttömahdollisuuksista.

Pirkanmaalaisissa kunnissa on poikkeuksellisen paljon louhoksia, mutta tuskin Lempäälän kunnan tavoitteena on olla ykkönen tässä luettelossa.

 

Eila Vanha-aho

Sääksjärvi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?