Visioissa siintää 17 hehtaarin yritysalueen laajentaminen Marjamäen pohjoisosassa jopa 40 hehtaariin

Toiminta alkanut Realparkissa

Rakennuspäällikkö Jari Koski (vas.), toimitusjohtaja Mikko Uusi-Marttila, markkinointipäällikkö Heska Korhonen sekä hankekehityspäällikkö Tom Olli Realparkin alueen karttan äärellä. Kuva: Erkki Koivisto

Rakennuspäällikkö Jari Koski (vas.), toimitusjohtaja Mikko Uusi-Marttila, markkinointipäällikkö Heska Korhonen sekä hankekehityspäällikkö Tom Olli Realparkin alueen karttojen äärellä. Kuva: Erkki Koivisto

Nouseva aamuaurinko säteilee suurena taivaanrannassa. Sen kanssa myhäilee kilpaa UM Yhtiöt Oy:n markkinointipäällikkö Heska Korhonen. Kolmostien varteen vastavalmistuneen KOY Realmachineryn toisen kerroksen neuvotteluhuoneesta avautuu valoisa näkymä Ideaparkin suuntaan. Täältä on hyvä tutkailla tulevaa.

Poweria bisnekseen, lupaa kyltti, ja suuret työkoneet tervehtivät yritysalueelle tulijaa.

– Realparkiin muutetaan nyt kovalla tohinalla, ja toiminta ensimmäisissä tiloissa on alkanut, Korhonen sanoo.

Realpark on Ideaparkin pohjoispuolella Lempäälässä sijaitseva yritysalue, jota kehitetään kunnan edellyttämänä kokonaisuutena. Toimijana on Mikko Uusi-Marttilan omistama UM Yhtiöt Oy. Uudessa, nopeasti pystyyn nousseessa ja viikolla 1. käyttöönotetussa 4 000 neliön hallissa toimii yhtiön tytäryrityksistä työkoneiden kauppaa, vuokrausta, huoltoa ja korjausta harjoittava Realmachinery Oy, Lännen Laaturakennus Oy sekä Lempäälän Kaivin ja Kuljetus Oy. Ulkopuolisia vuokralaisia tiloissa on saksalaisyritys Kinshofer Finland Oy ja Leica Geosystems Oy.

Neliöistä valtaosa eli noin 3 500 on Realmachineryllä: on varastoa, huoltokorjaamoa, esittelytilaa. Lisäksi työkoneita ja laitteita on kiinteistön molemmin puolin pihalla. Doosania ja Bobactia myyvällä Realmachineryllä on omaa kalustoa yli 230 yksikköä.

– Tämä tila alkaa olla vuokralaisten myötä tupaten täynnä, Korhonen sanoo.

Viereiselle tontille on tarkoituksena alkaa keväällä rakentaa seuraavaa hallia, johon on tulossa UM Yhtiöt Oy:n tytäryhtiöistä konemiehen verkkokauppa Maspart Finland Oy myymälöineen sekä muita toimijoita. UM Yhtiöt rakennuttaa tämänkin hallin itse.

Kokonaisuudessaan Realparkin alue on laajuudeltaan 16,7 hehtaaria. Rakennusoikeutta on 80 000 neliömetriä. Siitä käytetään Heska Korhosen mukaan aluetta rakennettaessa noin 40 000–50 000 neliötä.

– Tämä johtuu siitä, että alueelle sijoittuva tekninen kauppa vaatii runsaasti tilaa.

Nykyisellään Realpark on työpaikkana noin 60 henkilölle. Korhonen arvioi työntekijöitä olevan satoja, kun Realpark on saatu valmiiksi. Silloin yhteisöverotuotto ja kiinteistöverotuotto näyttelevät Korhosen mukaan jo merkittävää roolia kuntataloudelle.

– Tavoitteenamme on toteuttaa alueelle yksi iso rakennus vuodessa; voi olla, että parhaimpina voi valmistua kaksikin.

Yritysaluetta alettiin viedä kunnassa eteenpäin jo vuosia sitten. Syksyllä 2013 tahti tiivistyi, ja vuodenvaihteessa 2013–14 tehtiin alueen kehittämisestä kirjallinen sopimus.

– Sopimukseen kirjattiin tiukkoja ehtoja hankkeen eteenpäin viemiseksi. Kunta haluaa tuloksia, ja se sopii meille, sanoo Korhonen vinkaten, että rakennusalan kesätyöpaikoista kiinnostuneiden alan opiskelijoiden kannattaa lähettää CV:nsä suoraan hänelle.

Realmachineryn kalustoa on runsaasti esillä ulkona pihamaalla. Kuva: Erkki Koivisto

Realmachineryn kalustoa on runsaasti esillä ulkona pihamaalla. Kuva: Erkki Koivisto

Sekä ammattilais- että kuluttajakauppaa

Siinä missä naapurissa sijaitseva Ideapark on kauppakeskus, Realpark on yritysalue. Korhonen kehuu alueen keskeistä logistista sijaintia Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen muodostamassa ns. HHT-käytävässä ja koko valtakunnassa ja sanoo, että ammattilaisten lisäksi myös kuluttaja-asiakkaat ovat tulevaisuudessa tervetulleita Realparkiin.

– Meille on iso hyöty sijaita Ideaparkin vieressä, 300 yrityksen Marjamäessä ja Suomen logistisessa keskipisteessä.

– Tästä noin viiden vuoden päästä Realparkin alueelle voi kuka vain tulla asiakkaaksemme nauttimaan tekniikan, kuljetuksen, ajoneuvotoimintojen tai vaikka ravintola- ja huoltamopalveluista, hän luettelee.

Alueelle on kaavassa mahdollista toteuttaa myös 2 000 neliön laajuinen elintarvikeliike.

Realparkin alueen rakentumisesta jatkossa on ollut useita visioita. Mitä sijoittuu mihinkin aluetta halkovan uuden Realparkinkadun varrelle, riippuu siitä, mitä alueelle tulevat ns. ankkuriasiakkaat haluavat. Sijoittuminen ratkeaa tulijoiden toivomuksesta.

– Kaava on melko vapaa. Kaava mahdollistaa, että saamme sijoittaa toimintoja eri puolille Realparkin aluetta.

– Realparkin alue on nyt esirakennettu. Infrarakentaminen kunnan omistukseen siirtyvine vesijohtoineen sähköineen, katuineen ja valaistuksineen on pääosin valmis, ja voimme toteuttaa asiakkaille hallin puolessa vuodessa siitä, kun nimet ovat sopimuksessa.

Markkinointipäällikkö Heska Korhosen mukaan Realparkilla on visioissa laajenemissuunnitelmia. Kuva: Erkki Koivisto

Markkinointipäällikkö Heska Korhosen mukaan Realparkilla on visioissa laajenemissuunnitelmia. Kuva: Erkki Koivisto

Laajenevia visioita

Näköpiirissä on paljon suurisuuntaisempaakin. UM Yhtiöt Oy on sopinut Lempäälän kunnan kanssa kahden lisätontin varaamisesta esiselvityksen tekemisestä varten, mikä mahdollistaisi Realparkin laajenemisen tulevaisuudessa nykyisestä noin 17 hehtaarista jopa 40 hehtaarin yritysalueeksi. Kokonaisuuden kehittämiseksi on Korhosen mukaan hyvät edellytykset.

– Alueen poikki kulkee niin valtakunnallinen data-, maakaasu- kuin voimalinja. Niitä olisi mahdollista ja viisasta hyödyntää, sanoo Korhonen.

Markkinointipäällikkö Heska Korhonen kehuu yhteistyötä kunnan kanssa äärettömän hyväksi. Hanke on edennyt vauhdilla sen ansiosta.

– Yhteistyö on ollut hyvää niin kunnan virkamiesjohdon, luottamushenkilöiden kuin Lempäälän Kehityksenkin kanssa. Siinä voidaan puhua todellisesta kumppanuudesta, joka edellyttää älyllistä rehellisyyttä, näkee Korhonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?