Lattea Kisa jäi sarjajumbon jalkoihin

LeKi matkasi Mestiksessä aina vaikealle vieraspaikkakunnalle eli Heinolaan. Tällä kaudella LeKi on hallinnut Peliittoja vastaan pelaamiaan pelejä voittamalla neljä ensimmäistä, mutta viidennessä pudostuspelipaikasta kynsin ja hampain taisteleva sarjan hännillä majaileva Peliitat käänsi suunnan 3-2 (0-1, 3-1, 0-0) voitolla. Edes Roope Rannan avausosumat eivät tuoneet hieman veltolle Kisalle pisteen murustakaan, jälleen toisen erän notkahdus teki takaa-ajoasemasta kestämättömän.

– Emme olleet taaskaan toisessa erässä riittävän tylyjä. Täytyisi osata tunnistaa tilanteet paremmin, esimerkiksi kun on pitkänkiekon paikka, se pitää tehdä, ettei peli jää omiin pyörimään liiaksi, jylisi Kisa-valmentaja Miikka Kuusela tappion jälkeen.

Siirtouutiset jatkuivat: Kisan kokoonpanosta poistui tehokkaasti esiintynyt Ville-Vesa Vainiola, joka siirtyi Turkuun TPS:n riveihin. Paikkaaja löytyi nopeasti, tosin eri pelipaikalle, kun laitahyökkääjä Antti Mäkilä saapui vahvistamaan Kisan ohutta hyökkääjäosastoa. Mäkilä pelasi alkukaudesta kaksi ottelua Suomi-sarjaa HC Satakunnassa ja siirtyi nopealla aikataululla Kisan riveihin. Lempäälästä hänellä on kokemusta kymmenen ottelun verran kaudelta 2012-13. Keskiviikon kamppailussa LeKi-debyyttinsä teki laituri Roope Ranta, joka Heinolassa nähtiin LeKin ykkösketjussa.

– Ranta oli tänään koko ajan varallinen ja Mäkilä teki hyvän sisääntulon muun muassa maalisyötöllään. He tulevat olemaan meille jatkossa todella arvokkaita pelaajia, muun muassa kätisyyksiensä ansiosta, arvioi Kuusela uusien hankitojen esitystä.

Uusia pelaajia lukuunottamatta peruspermanentti säilyi LeKillä Heinolassa hyvin samana. Maalilla pelasi Dominik Hrachovina, Otto Rauhala paikkasi Vainiolaa ykkösen sentterinä ja Petteri Friman palasi kaukaloon.

Ranta sai pistesarakkeensa auki mäyräpaidassa heti Peliitat-ottelun alkajaisiksi. Nico Lehdon ja hieman myöhemmin tulleen Kimi Koiviston jäähyjen aikana joukkueet tahkosivat neljällä neljää vastaan, jolloin Markus Jokinen sai virittää kohti Peliitta-vahti Antti Rautiolaa. Rautiola ehti vielä tämän pysäyttää, mutta Kisa-ylivoiman aikana hän ei voinut mitään Rannan tarkalle lyöntilaukaukselle. Teddy Da Costan paikan ylivoimalla vasemman b-pisteen kaarelta perinyt Ranta täräytti pelin 1-0:aan Lehdon ja Jimi Santalan syötöistä.

Maalin jälkeen erä eteni hyvin heinolalaisväritteisenä. LeKin maalinsuulla Hrachovina torjui peräti 15 kertaa, mukana oli muutama näyttävä refleksipelastus. Peliitat taapersi viiden ottelun tappioputkessa, mikä näkyi maalinteon vaikeutena. LeKillä oli ongelmia omassa päädyssä ja Peliitat sai useaita pitkiä kulmapyörityksiä, joista syntyi muutamia pahoja tilanteita maalin eteen, vaarallisimpana Henri Ruotsalaisen yritys. Kisa ei saanut omaan hyökkäyspeliinsä totuttua lennokkuutta ja Rautiola maalinsuullaan jäi melko toimettomaksi.

– Avauserä oli meiltä vielä ihan hyvää peliä, saimme johtomaalin ja puolustimmekin ok, vaikka vastustaja vedot veikin selvästi, Kuusela tuumi.

Peliitat sai palkintonsa toisen erän alussa, kun maalinedushässäkän päätteeksi Joona Monto löi riparit sisään tasoittaen pelin. Kauaa ei Kisa kuitenkaan katsellut tasatilannetta, vaan uudet hankinnat esittäytyivät maalin merkeissä: Mäkilä teki hienon esityön Rannan illan toiseen rysään kaksi minuuttia Peliitta-osumasta.

Toisessa erässä Peliitat jatkoi parempaa luisteluaan ja tahtotaso oli Kisaa muutaman asteen kovempi. Se näkyi lähes dominoivana kaksinkamppailupelaamisena, mikä puolestaan johti useisiin pitkiin pyörityksiin ja LeKin hyökkäyspelin nuutumiseen.

Maalitehtailua jatkettiin tasaisin väliajon. Muutama minuutti Kisan johto-osumasta Kimi Koivisto toi Peliitat uudestaan tasatilanteeseen. Maali syntyi Lehdon illan toisen jäähyn aikana ja se oli kultakypärä Ville-Matti Koposen neronleimaus: hän syötti kovan jäänuoliaisen maalin kulmalle, josta Koivisto ohjasi kiekon ohi hölmistyneen Hrachovinan.

Heti Peliittojen toisen osuman jälkeen LeKi-päädyssä tapahtui taas. Siirretyn rangaistuksen aikana kotijoukkue sai useita paikkoja lisätä johtoa. Heinolalaiset saivat kaivatun johto-osuman ansaitusti, kun Atte Mäkistä vedätettiin maalin takana ja Koivisto iski illan toisensa etukulmalta nousten Rannan kanssa illan maalihaiksi.

Juha Juujärvi reagoi Kisan haluttomuuteen aikalisällä, mutta sekään ei saanut lempääläisiä lentoon. Paras paikka tuli Valentin Claireaux’lle vahingossa, kun Rautiola hukkasi ranskalaisen maalille sutaiseman kiekon. Tilannetta tarkasteltiin videolta asti, mutta maaliin kumipala ei tietään löytänyt.

– Toisessa erässä tuli jälleen turpaan, nyt kolme omiin. Emme tehneet voittavia ratkaisuja, harmitteli Kuusela.

Kolmas erä alkoi dramaattisesti, kun LeKin ylivoimapyörityksen keskellä Mäkinen antoi silmät kiinni -syötön siniviivalla ja Niklas Westerlund polki läpiajoon. Toni Niemi joutui kaatamaan hänet rangaistuslaukasen arvoisesti. Hrachovina esitti kuitenkin tyylikkään patjatorjunan rankkariin ja piti LeKin leikissä mukana.

Rangaistuslaukasen jälkeen peli kääntyi totaalisesti LeKille ja Peliitat vain varjeli johtoaan. LeKi pääsi pariin otteeseen ylivoimalle, mutta teräviä laukauksia kummempaa Kisa ei saanut aikaan. Lähimpänä oli Ranta, joka oli maaleista itseluottamusta saaneena alati vaarallinen mutta jäi ilman taustatukea.

Juujärvi pelasi tuplaa tai kuittia vetämällä maalin tyhjäksi jo kolme ja puoli minuuttia ennen loppua. Peliittojen maalilla Rautiola kuitenkin esti tasoituksen. Lopullinen niitti tuli 55 sekuntia ennen loppua, kun Jonatan Tanus sai 5+20 minuuttisen taklattuaan kaksinkamppailussa polvilleen pudonnutta Anton Ollikaista osuen tätä päähän. Alivoimalla Kisa ei enää saanut kiriä päälle ja Peliitat niisti kauden ensimmäisen voittonsa LeKistä sesongin viidennessä kohtaamisessa.

– Emme selvästikään olleet pelissä täysin kiinni kahta ensimmäistä erää, sillä pystyimme parantamaan niin paljon kolmanteen. Saimme ryhtiliikkeen, mutta se joku jäi puuttumaan tällä kertaa.

– Harmittaa todella paljon, sillä emme saaneet kaikkia joukkueen voimavaroja käyttöön tänään ja olimme silti niin lähellä, Kuusela tuumi.

Sävelet ovat huomiseen TUTO-kotipeliin selvät kahdesta tappiosta huolimatta:

– Siihen otteluun ei pitäisi olla vaikeuksia latautua. Meidän täytyy pelata rohkeasti, voittamisen halu täytyy olla tappion pelkoa suurempi!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?