Vanhus voi joutua odottamaan tehostettua palveluasumista puoli vuotta

Ehtookodossa on 41 paikkaa iäkkäiden ihmisten palveluasumiseen ja 16 paikkaaa tehostettuun ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Kuva: Erkki Koivisto

Ehtookodossa on 41 paikkaa iäkkäiden ihmisten palveluasumiseen ja 16 paikkaaa tehostettuun ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Kuva: Erkki Koivisto

Iäkäs henkilö joutuu Lempäälässä odottamaan tavallisen, ei ympärivuorokautisen palveluasumisen toteutumista muutamasta päivästä kolmeen kuukauteen. Tehostetun, ympärivuorokautisen palveluasumisen tai vanhainkotihoidon odotusaika on ollut muutamasta päivästä kuuteen kuukauteen.

Tavallista, ei ympärivuorokautista palveluasumista tarjotaan Lempäälässä Wellamokodissa Himmin  naapuri -talossa, jossa on viisi asuntoa ja Ehtookodossa, jossa paikkoja on 41. Tehostettua, ympärivuorokautista palveluasumista tai vanhainkotihoitoa tarjotaan Himminkodossa (56 paikkaa), Ehtookodossa (16 paikka), Toimelakodissa (6-8 paikkaa) ja yksityisissä hoitokodeissa, joihin Lempäälän kunnalla on vuonna 2015 määräraha 22 paikkaan.

Vanhuspalvelulain mukaan iäkkäällä henkilöllä on oikeus saada hänelle myönnetyt muut kuin kiireelliset sosiaalipalvelut ilman aiheetonta viivytystä viimeistään kolmen kuukauden kuluttua päätöksestä.

Kotihoidon ja kotihoidon tukipalveluiden odotusaika palveluiden toteutumiseen on ollut keskimäärin 1–4 arkipäivää. Kiireellinen kotihoito on aloitettu saman päivänä, kun hakemus on vastanotettu.

Omaishoidon tuen odotusaika hakemuksesta palvelun saamiseen on ollut keskimäärin kolme kuukautta. Myönnetyt palvelut ovat toteutuneet päätöksenteon jälkeen kuukauden sisällä.

Odotusaika vanhusten päiväkeskustoimintaan on ollut 1–2 viikkoa.

Odotusaika lyhytaikaishoidon hakemuksesta palvelun toteutumiseen on ollut 1–4 viikkoa. Palvelua annetaan Himminkodossa noin 290 paikalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?