Viime perjantaina Piippo-keskuksella järjestettiin nuorille suunnattu TakuuRähinät-tapahtuma. Ohjelmassa oli muun muassa musiikkiesityksiä, työhakemuksien tekemistä ja tietoa paikallisista palveluista. Tapahtumalla haluttiin edistää nuorisotakuun toteutumista.

”Työnsaanti on asia numero yksi”

16-vuotiaalle kuljulaiselle Paula Alangolle TakuuRähinät-tapahtuman tärkeintä antia oli kesätyöpaikkojen hakeminen ja niistä tiedon saaminen.

Paula Alanko oli TakuuRähinöissä tyytyväinen näkemäänsä. Kuva: Katariina Rannaste

Paula Alanko oli TakuuRähinöissä tyytyväinen näkemäänsä. Kuva: Katariina Rannaste

Tampereella lukion ensimmäisellä luokalla opiskelevalla Alangolla on kesätyöpaikka haussa. Mutta tietääkö hän mitä tapahtumalla edistää haluttu nuorisotakuu tarkoittaa?

– Eikö se ole sitä, että yritykset tarjoavat nuorille lyhyitä työharjoittelujaksoja? Nuorisotakuu on myös sitoomus nuorille työpaikoista ja opiskelusta. Se on ainakin minun käsitykseni nuorisotakuusta.

Lempäälän nuorisopalvelun järjestämillä TakuuRähinöillä nuoret saattoivat tavata työnantajia ja tehdä hakemuksia kesätyöpaikkoihin. Alanko oli tyytyväinen näkemäänsä.

– Lempäälän kunnalla on tosi hyviä työpaikkoja ja sellaisia, jotka itseänikin kiinnostaa.

Alangolle ratkaisevaa ei ole se, minkälaista kesätyö olisi. Pääasia on, että työtä saisi.

– Ei sen väliä, onko se siivousta vai ulkohommia, kunhan saa jotain työtä ja työkokemusta.

– Jos ei saa työkokemusta, ei pääse töihin. Se on noidankehä. Työnsaanti on itselleni asia numero yksi, hän vakuutti.

Työkokemusta Paula Alangolle on kertynyt aiemmilta vuosilta jo jonkin verran.

– Olen ollut seurakunnalla pari kesää isosena ja tehnyt yhden kahden viikon muuttopestin.

Tilanne ei ole työllistymisen kannalta Lempäälässä toivoton.

– Kaverit ovat saaneet töitä kunnalta tai muuten sellaisia kahden viikon tutustu ja tienaa -pestejä. Jos jaksaa laittaa tarpeeksi hakemuksia, niin kyllä useimmat ovat työtä saaneet. Myöhemminkin opiskelleet ovat saaneet hyvin töitä kotipaikkakunnalta.

– En osaa sanoa, onko Lempäälässä riittävästi työmahdollisuuksia, mutta kunta yrittää selkeästi parantaa nuorten pääsyä työelämään ja rikkoa tuota noidankehää. Kunnassa asenne tuntuisi olevan kohdallaan tässä asiassa, Paula Alanko pohtii

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?