Varma kevään merkki: maahan heitetyt karamellit värittävät loskaista katukuvaa

Abeille lavarumbaa

Ronja Nummela (vas.), Suvi Kylä-Laaso ja Essi Peltoniemi söpöstelivät Lukion pihassa ennen kuorma-auton matkaan lähtöä. Kuva: Erkki Koivisto

Ronja Nummela (vas.), Suvi Kylä-Laaso ja Essi Peltoniemi söpöstelivät Lukion pihassa ennen kuorma-auton matkaan lähtöä. Kuva: Erkki Koivisto

Jos et ehtinyt mukaan abien penkkariajelua seuraamaan ja jäit ilman ilmaisia karkkeja, ei hätää. Kävellessä tienviertä kannattaa vain katse tarkkana seurata risteysalueen penkkaa. Nirsoilematon sattaa vielä löytää itselleen ehjäkuorisen makeisen.

Peräti 450 kiloa karamelleja heittelivät kaikelle kansalle iloisesti vilkutelleet Lempäälän lukion neljän rinnakkaisluokan abiturientit, jotka hurruuttelivat perinteiset penkkariajelunsa yhtä monella kuorma-autolla Lempäälän ja Vesilahden raitilla torstaina 12. helmikuuta.

Karkin kylvöä olivat innokkaimmat odottamassa jo ennen puolta kahtatoista lukion pihassa. Kauaa heidän ei tarvinnut vartoilla, sillä kun autot starttasivat pihasta matkaan arvokas lasti kyydissään, pärähtivät rummut ja torvet samalla soimaan ja karkkisade alkoi.

Ennen lähtöä lukion täpötäydestä pihasta abien omaiset ja

Antti Raunio oli varautunut karkkilastilla. Kuva: Erkki Koivisto

Antti Raunio oli varautunut karkkilastilla. Kuva: Erkki Koivisto

läheiset olivat saattelemassa kolonnan matkaan. Kamerat räpsivät, sillä hyväntuuliset abit olivat satsanneet pukeutumiseensa. Värikäs autokulkue oli somistettu neljällä eri teemalla ja taidokkaalla lavataiteella.

Yhden autolastin teemana olivat Nalle Puh ja muut sarjakuvahahmot. Toisen kuormurin kyydissä oli abionseja, itsensä keltaiseksi värjänneitä Minions-kätyreitä Itse ilkimys -animaatioleffan hengessä. Kolmannessa karkkia jakaneessa kuormurissa oli teema haettu niin ikään yhdysvaltalaiselokuvasta, Nälkäpelistä. Amerikkalaisen jalkapallon pelaajat cheerleadereineen olivat vallanneet neljännen auton lavan.

Jo rutiinilla abeja kierrokselle lähettämässä ollut lukion rehtori Erkki Hytönen oli varsin tyytyväinen abien ennen ajelua koulun väelle esittämään Oscar-gaalahenkiseen esitykseen.

– Abishow oli tekniseltä toteutukseltaan huikea. En ole yhtä hyvin rullaavaa näytöstä aiemmin nähnyt, hän kiitteli.

 

Missä turvavyöt?

 

Penkkariajelulle 35 vuotta sitten osallistuneena panin mielihyvällä merkille tämänkertaiselle ajelulle osuneen leudon keväisen ajelutuskelin. Kevättalvella vuonna 1980 vallitsi tulipalopakkanen ja ilman pipoa matkanneiden abien aivokopan puuduttanut armoton viima. Eläköön kasvihuoneilmiö.

Abit matkasivat Lempäälän ja Vesilahden kylänraittia todennäköisesti elämänsä ensimmäistä ja samalla viimeistä kertaa kuorma-auton lavalla. Tutun porukan kesken tehdään nyt kaikkea muutakin viimeistä kertaa yhdessä. Valkolakin päähän painamisen jälkeen monien samalla lavalla matkanneiden tiet erkanevat ehkä lopullisesti. Nyt on siis aika iloita ja panna karkki tai pari poskeen.

Itse jatkoin heti abikevään jälkeen vapaaehtoisena kesäkuussa inttiin. Siellä pääsi, ja monta kertaa, kuorma-auton lavalle istumaan. Kehitys kehittyy. Armeija on sittemmin joutunut asentamaan maastokuorma-autojensa lavoille varusmiehiä varten turvavöillä varustetut istuimet. Eihän kerrota EU:lle, että täällä pohjan perukoilla kansakunnan tulevaisuutta ajelutetaan eläinkuljetusdirektiivejäkin rikkoen? Lopettavat vielä muuten koko touhun, ja jää karkit saamatta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?