Tuunaa jesarilla

 

Jesari pääsee oikeuksiinsa sisustuksessa. Jos vähän tylsännäköisestä riisipaperivarjostimesta haluaa näyttävämmän, lämmönkestävä ilmastointiteippi on ratkaisu. Kuva: Ilpo Kuparinen

Jesari pääsee oikeuksiinsa sisustuksessa. Jos vähän tylsännäköisestä riisipaperivarjostimesta haluaa näyttävämmän, lämmönkestävä ilmastointiteippi on ratkaisu. Kuva: Ilpo Kuparinen

Tarttuu kuin tauti ja auttaa vähän joka paikkaan. Mikä se on? No, tietysti ilmastointiteippi, ilmari, jeesusteippi, jesari… Rakkaalla lapsella on monta nimeä – ja monta käyttötarkoitusta.

Ja lisää tulee.

Jokaisen putkimiehen ja autonlaittajan työkalupakista tuttu, kätevästi katkeava mutta pitävästi paikallaan säässä kuin säässä pysyvä ihmeteippi on tehnyt uuden aluevaltauksen.  Vetolujuudeltaan ja kosteuden kestävyydeltään mainiosta teippimateriaalista askarrellaan taitavissa käsissä nyt niin koruja kuin sisustusmateriaalejakin.

Teippiaskartelu on tölkkinipsu- ja kahvipussiaskartelun tapaan erinomaista kierrätystä. Moni kotoinen esine tai materiaali voi saada uuden elämän teipin avulla. Teipistä voi luoda kokonaan uutta ja sillä voi päällystämällä tuunata vanhaa uuteen kuosiin.

Vesilahden työparin
neljäs kirja

Käsityöharrastuksen trendiaallon harjalla ratsastaa viime elokuussa Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan julkaisemana ilmestynyt, alan tiettävästi ensimmäinen suomenkielinen teos Ihana ilmastointiteippi – tarttuvaa teippiaskartelua. Kirjan tekijätiimi on vahvasti vesilahtelainen. Ohjeita ja vinkkejä jesariaskarteluun tarjoavan kirjan on toimittanut vesilahtelainen toimittaja Sari Sirkkiä-Jarva ja kuvittanut niin ikään vesilahtelainen valokuvaaja Ilpo Kuparinen.  Kirjan ideat, esimerkit ja vinkit askarteluun on laatinut Sari Sirkkiä-Jarvan käly Päivi Sirkkiä.

Sirkkiä-Jarva ja Kuparinen ovat työpari monesta projektista. He ovat aiemmin tehneet yhdessä paitsi lukuisia tv-juttuja myös kolme muuta kirjaa. Ne ovat Esa Tikkasen elämäkerta Tiki – Viiden Stanley Cupin mies ja askartelukirjat Näin kunnostat mummolan mööpelit sekä Romuromanttinen sisustuskirja.

Teippiaskartelijan käsistä syntyy sydänkori vaikka joulukuusen koristeeksi.

Teippiaskartelijan käsistä syntyy sydänkori vaikka joulukuusen koristeeksi. Kuva: Ilpo Kuparinen

Jokapaikan teipillä
sotaisa menneisyys

140-sivuisen teippikirjan sivuilla on viitisenkymmentä ohjetta arjen pelastajasta askartelumateriaalina. Jälki on kaunista, sillä ilmastointiteippiä on saatavissa tuttujen harmaan ja mustan lisäksi usean erivärisenä ja -kuosisena. Ohjeissa käytetään etupäässä vain askartelukäyttöön markkinoitavia ilmastointiteippejä, jotka ovat tavallista hintavampia. Ne on myös varustettu tavallista ilmastointiteippiä heikommalla liimalla.

Ilmastointiteipin ei ole alun alkaen ilmastointiteippiä. Haastaviin olosuhteisiin soveltuvan tuotteen kehitti Yhdysvaltain armeija vuonna 1942, kun ammuslaatikot piti saada suljettua vedenpitävästi. Sodan jälkeen muovipinnoitetun tuotteen käyttö laajeni ilmastoteippinä ja sen väri vaihtui maastonvihreästä harmaaksi.

Selkeät ohjeet
neuvovat tekemään

Kirjassa esitellään teippiaskartelun perustekniikat erilaisine versioineen. Materiaalia hyödynnetään mm. taittamalla, pyörittämällä, pujottelemalla ja koristeleikkauksen monin keinoin. Kirjassa ovat selkeät ohjeet, joita runsas kuvitus eri työvaiheista tukee.

Askartelija tarvitsee teipin lisäksi terävät sakset ja liiman takia saksenteroittimet, mattoveitsen, kuvioleikkurin, viivaimen, reikäraudan sekä mielellään askartelussa suureksi avuksi olevan askartelualustan. Asetonilla saa sormensa liimattomiksi. Käsirasvaa on hyvä olla käsillä.

Koska teippi itsessään on nauhamaisena materiaalina vain viiden sentin levyistä, olennaista teippiaskartelussa on lähteä liikkeelle teippilevyn tekemisestä. Tärkeää on myös osata laittaa liimapinnat laakista vastakkain; irrottaminen ei onnistu.

Kirja lähtee liikkeelle pientöisistä ja -levyisistä ruusukkeiden ja rannekorujen valmistamisesta edeten suurempitöisten ja -levyisten tuotteiden kuten laukkujen ja seinälokerikkojen valmistamiseen. Kirjan ansio on siinä, että tekniikan karttuessa lukija voi itse keksiä uusia käyttötapoja jesarille.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?