Jenni Arpalahti haaveilee näyttelijän urasta. Kun Suomesta ei löytynyt mitään kiinnostavaa, hän lähti ulkomaille.

Teatterioppia Skotlannista

Moni haikailee talvipakkasilla etelän lämpimään, mutta on niitäkin, joita lämmittää Suomen talvi ja pakkassää.

Sellainen on Skotlannissa opiskeleva säijäläislähtöinen Jenni Arpalahti, joka piipahti pariviikkoisella talvilomallaan kotiseudullaan.

 – Repliikkien opettelussa meni aikansa, kun harjoittelin ensimmäistä kertaa englanniksi näyteltävää esitystä varten. En kuitenkaan takellellut sanoissa ja sain hyvää palautetta, Jenni Arpalahti kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

– Repliikkien opettelussa meni aikansa, kun harjoittelin ensimmäistä kertaa englanniksi näyteltävää esitystä varten. En kuitenkaan takellellut sanoissa ja sain hyvää palautetta, Jenni Arpalahti kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

– Skotlannissa sataa suurimman osan talvesta. Meren rannalla sijaitsevassa opiskelukaupungissani Ayrissa vettä sataa kunnolla ja tuulee joskus hyvinkin voimakkaasti. Koulu oli kerran suljettuna, kun kattotiiliä lähti tuulen voimasta, naurahtaa Arpalahti.

Ayrshire Collegessa näyttelemistä opiskeleva 23-vuotias Arpalahti aloitti opinnot syyskuussa. Loma oli tervetullut tauko työntäyteiseen opiskeluun.

– Syyskausi oli esseen kirjoittamista toisensa perään. Opetuksessa keskityttiin teatterin historiaan ja teoriaan, mutta on sen  lisäksi ollut käytännön tekemistäkin.

– Ensimmäisinä viikkoina työstimme pienoisnäytelmiä ennakkoluuloisuutta vastaan. Kävimme esittämässä anoreksiasta, alkoholismista ja masennuksesta kertoneita näytelmiä kiertueella kouluissa.

– Tammikuussa esitimme vampyyriklassikko Draculan, jossa esitin naispääosaa, Arpalahti kuvaa.

Opinnoissa on menty fysiologiankin tasolle opiskelemalla ihmiskehon elimiä.

– Meidän piti opetella ääntä tuottavat elimet ulkoa. Jouduimme myös opettelemaan päälihasryhmät läpi ja sen miten niitä lämmitellään parhaiten.

– Meille on painotettu, että pitää tehdä vartti äänenlämmitystä ja toinen vartti fyysistä lämmitystä ennen jokaista esitystä. Jos sitä ei tee, opettaja huomaa lintsailun kyllä äänenkäytöstä.

Teatterilla on pitkät perinteet Britanniassa

Vieraaseen ympäristöön vaihtaminen on sujunut Jenni Arpalahdelta mutkattomasti, sillä hän oli vieraillut Skotlannissa isäpuolensa luona jo aiemmin.

Kokemusta näyttelemisestäkin Arpalahdella on jo 11 vuoden ajalta Lempäälässä, viimeksi Nuorisoseuralla, missä hän esiintyi Jari Lehton ohjaamassa Tarkastaja tulee -näytelmässä ja Pia Koposen Yksi lensi yli käenpesässä.

– Hain Ayrshire Collegeen ensimmäiselle luokalle, mutta koska minulla on näyttelemisestä jo jonkin verran kokemusta, minut siirrettiin suoraan kakkosluokalle. He sanoivat, että ykkösluokalla saattaisin tylsistyä.

– Olen haaveillut näyttelemisestä jo pitkään. Opiskelin aiemmin tilasomistusta ammattikoulussa, ja kun pääsin sieltä, halusin teatterikouluun, mutta Suomesta ei oikein löytynyt mitään houkuttavaa. Ulkomaat, etenkin Englanti ja Skotlanti ovat aina viehättäneet minua ja onhan teatterilla pitkät perinteet Britanniassa.

Arpalahti haaveilee urasta näyttelijänä, muttei osaa vielä sanoa, suuntaako hän tulevaisuudessa suomalaisille vai englantilaisille teatterilavoille.

– Teatteri on kyllä minun juttuni. Nautin varsinkin teatterinäyttelemisestä, koska siinä kuulen yleisön reaktiot. Teatteri on mahtavaa, Jenni Arpalahti toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?