Puoliso pääsee mukaan laitosjaksolle mutta ei miehensä kera huonompikuntoisten veteraanien avohoitoon

Sotaveteraanille kuntoutusta 800 eurolla

Lempäälässä on 57 rintamaveteraania. Heistä on 14 sotainvalideja. Rintamaveteraaneja on Vesilahdessa 16. Sotainvalideja heistä on neljä.

Rintamaveteraanien avopalveluun ja kuntoutukseen oikeutettuja edunsaajia on Lempäälässä 43. Vuodelle 2015 Lempäälässä kuntoutusmäärärahaa on 33 662,83 euroa ja kotiin vietäviin avopalveluihin 18 771,55 euroa eli keskimäärin noin 783 ja 436 euroa edunsaajaa kohti.

Verryttely käynnissä. Vilho Kosonen (vas.), Laura Räsänen, Erkki Raunio, Ossi Heikkilä, Anna-Liisa Koskela ja Toivo Mikola aloittivat maanantaina veteraanien avokuntoutusryhmätoiminnan Ehtookodon takkahuoneessa. Kuva: Katariina Rannaste

Verryttely käynnissä. Vilho Kosonen (vas.), Laura Räsänen, Erkki Raunio, Ossi Heikkilä, Anna-Liisa Koskela ja Toivo Mikola aloittivat maanantaina veteraanien avokuntoutusryhmätoiminnan Ehtookodon takkahuoneessa. Kuva: Katariina Rannaste

Vesilahdessa rintamaveteraanien avopalveluun ja kuntoutukseen oikeutettuja edunsaajia on 12. Vesilahden kunnan vuoden 2015 kuntoutusmääräraha on 9 394,28 euroa ja kotiin vietävän avopalvelun määräraha 5 238,57 euroa eli keskimäärin samaiset noin 783 ja 436 euroa edunsaajaa kohti.

Valtion vuoden 2015 talousarviossa kunnille jaetaan rintamaveteraanikuntoutukseen yhteensä 17 932 893 euroa ja kotiin vietäviin aviopalveluihin 10,0 miljoonaa euroa kunnissa asuvien rintamaveteraanien määrän suhteessa. Lukumäärästä vähennetään kunnissa suvien sotainvalidien määrä.

Suomessa on elossa kaiken kaikkiaan 26 066 rintamaveteraania. Heistä sotainvalideja on 3 159.

Lempäälässä haettu lisämäärärahaa

Lempäälässä vanhustyön sosiaaliohjaaja Riitta Aavajoki on veteraanien ja sotainvalidien yhdyshenkilö ja palveluohjaaja.

Hän vastaa veteraanien kuntoutusasioista ja järjestää sotainvalidien kuntoutusasiat yhdessä järjestön edustajien kanssa. Hän laatii myös palveluiden arvioinnit ja palvelusuunnitelmat yhdessä asiakkaiden kanssa sekä tekee kotikäynnit.

Hänen mukaansa sotaveteraanit ovat jo niin vanhoja – heidän keski-ikänsä on noin 92 vuotta – että he eivät enää aiemmissa määrin hakeudu laitoskuntoutukseen. kaikki rahat on kuitenkin tähän mennessä käytetty ja lisämäärärahaakin haettu.

– Ennen sopimuksen tekemistä keskustelen jokaisen veteraanin kanssa, mitä kuntoutusta hän tahtoo. Laitoskuntoutus on ollut siitä ystävällinen palvelu, että puolison on voinut ottaa sinne harkinnanvaraisesti mukaan. Sen sijaan, mikäli veteraani osallistuu omalla paikkakunnalla avokuntoutukseen, hänen puolisonsa ei saa mitään, mikä on harmillista, sillä laitoskuntoutukseen osallistuvat ovat pääsääntöisesti paremmassa kunnossa kuin vain avopalveluita saavat veteraanit, hän kritisoi.

Joka vuosi tuloksetta haettu lisämäärärahaa, jotta veteraanin puolisokin voisi saada avopalvelua. Sen sijaan lisämäärärahahakemukset ovat muilta osin menneet aina läpi, kun niitä on jätetty.

– Jos esimerkiksi elokuulla on huomattu, että valtion vuodeksi myöntämät kuntoutus- ja palvelumäärärahat eivät riitä koko vuodeksi.

Valtiokonttori on kilpailuttanut laitoskuntoutuspaikat, ja palveluun oikeutettu veteraani voi valita niistä mieleisensä.

– Lempäälästä on käyty pääsääntöisesti Ikaalisten kylpylässä, Naantalin kuntoutuskeskuksessa, Tammenlehvässä Tampereella sekä joskus Kankaanpään kuntoutuskeskuksessa. Kela on korvannut matkat.

Lempäälän sotaveteraaneille tarjotaan avokuntoutusta kuuden viikon jaksoissa Ehtookodossa. Suuhygienistillekin pääsee Himminkodossa.

Niille veteraaneille, jotka eivät jaksa osallistua avokuntoutukseen, tarjotaan kuntoutusta kotiin.  Veteraanin luona käy niin hieroja, jalkahoitaja kuin sairaanhoitajakin.

Kotiin vietävät palvelut riippuvat siitä, mitä kukin veteraani haluaa. Se on veteraanin halukkuuden pohjalta siivousta, osallistumista turvapuhelimen kuukausimaksuun, päivätoimintamaksuun ja kotipalvelumaksuun.

– Jotka siivousta halusivat, saivat sitä viime vuonna viisitoista tuntia.

Vesilahden veteraanit tyytyväisiä

Vesilahdessa sotaveteraaneille tarjolla olevista avo- ja kuntoutuspalveluista tiedotetaan, ja heidän on mahdollista hakea niistä jompaakumpaa tai molempia. Avokuntoutukseen osallistuvat ovat mukana ryhmätoiminnassa Lempäälän Ehtookodossa.

– Rahat ovat riittäneet hyvin. Jos on tarvittu lisää, ja laitoskuntoutukseen on ollut useampia halukkaita kuten viime vuonna, olemme hakeneet lisämäärärahaa, sanoo kotihoidon esimies Kirsi Toivonen Pirkkalan kunnasta.

– Vesilahden sotaveteraanit ovat olleet tyytyväisiä saamiinsa kuntoutus- ja avopalveluihin, hän sanoo.

Vesilahdessa rintamaveteraanien kuntoutus- ja palvelutarpeesta päättää yhdessä edunsaajan itsensä kanssa työryhmä, jossa on Toivosen lisäksi, fysioterapeutti sekä kuntoutuksesta lopullisen päätöksen tekevä lääkäri.

Veteraanien kotona Vesilahdessa käy avopalvelun turvin siivooja ja edunsaaja saa tukea kuljetuksiin.

– Veteraaneilla alkaa olla jo ikää, joten on hyvä, että laitoskuntoutuksen rinnalle on tuotu kotiin tuotavia palveluja sekä sosiaalisesti kivaa ryhmäkuntoutusta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?