Kirje naiselle

Hiukan hämmentyneenä lähestyn teitä. Teidän hyvänä piirteenä on, että olette erilaisia kuin miehet nimenomaan myönteisessä mielessä. Olen elämäni varrella havainnut, että moni asia on teille itsestäänselvä, mutta täysi arvoitus meille miehille.

Otetaanpa kaksi esimerkkiä.

Nuoressa perheessä oli runsaasti kukkia ikkunalaudalla. Vaimo väitti tuntevansa ne kaikki.

Aviomies ei uskonut sitä ja vaimolleen mitään puhumatta osti ihan tavallisen ruukkukukan ja pani sen huomaamatta muitten kukkien sekaan. Hän jäi odottamaan, mitä tapahtui vai tapahtuiko mitään. Kesti vähän aikaa, ja vaimo tuli kysymään, oliko mies ostanut uuden kukan.

Mies vältteli asiaa ja selitti kukan olleen siinä pitkän aikaa, mutta vaimo ei antanut periksi.

Lopulta mies tunnusti asian. Hänelle jäi arvoitukseksi, kuinka vaimo saattoi tunnistaa kukan suuren kukkamäärän keskellä.

Toinen esimerkki. Joitakin vuosia sitten järjestettiin Volvon tehtaalla keskustelutilaisuus siitä, millainen olisi naisten auto. Keskustelijoiden joukossa oli yksi mies. Pitkän keskustelun jälkeen naiset pääsivät yksimielisyyteen. Joukossa ollut mies oli korkeassa asemassa tehtaalla. Keskustelun päätyttyä hän sanoi, ettei ymmärtänyt keskustelua eikä hänellä ollut aavistustakaan siitä, mitä naiset olivat päättäneet. Naisille kaikki oli kuitenkin selvää.  Naisten maailma on erilainen kuin miesten. Onneksi.

Exodus-romaanissa kuvataan kahta miestä, vanhaa isää ja keski-iässä olevaa poikaa. Isällä on runsaasi elämänkokemusta, ja poika on työssä kovan linjan kannattaja, joka ei tarvitse apua. Hän ei halua olla riippuvainen toisista. Isä selittää, että riippuvaisuus toisista ei ole heikkoutta. Yksimielisyyteen ei päästy.

Me sanomme, että miehelle riippuvaisuus naisesta on voimavara. Meidän miesten pitää aina muistaa, että kyyneleet eivät ole häpeäksi kenellekään. Eikä myöskään nöyryys. Itkemällä naiset helpottavat tunteitaan – ne eivät siten pääse patoutumaan.

Olemme kaikki hyvillämme siitä, että te naiset tuotte olemuksellanne ja työllänne tähän maailmaan sellaista, mitä mies ei koskaan kykene saamaan aikaan, hellyyttä, suloisuutta ja viehätysvoimaa. Juuri siksi elämän synnyttäminen ja sen vaaliminen on annettu naisen tehtäväksi. Asioiden hoidossa naisilla on omat tapansa. Me miehet seuraamme hieman kateellisina, kuinka te kehitätte noin vain toimivia verkostoja, jotka aikojen saatossa ovat saaneet paljon hyvää aikaan. Sosiaaliset taidot ovat teillä parempia kuin miehillä.

Yhden korvaamattoman palveluksen te teette aviomiehillenne siinä, että mies voi olla aseeton ja heikko vaimonsa edessä menettämättä kasvojaan. Siitä mies saa voimaa elämiseensä.

Vielä vanha viisaus. Meidän miesten täytyy auttaa teitä pysymään naisten kauniissa maailmassa, ettei omamme, miesten maailma, tulisi entistä pahemmaksi.

Olkaa aidosti naisia.

Heikki Miettinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?