Harri Henttisen unelma on toteutunut: Vesilahden Pappilassa on avoimet ovet sekä matala kynnys

Värikäs vierelläkulkija on nyt viisikymppinen

Kirkko-Harrin toiveena oli, että vieraatkin pukeutuisivat juhlissa värikkäästi.

Kirkko-Harrin toiveena oli, että vieraatkin pukeutuisivat juhlissa värikkäästi.

Harri Henttisen tie luokan hiljaisimmasta ja koulukiusatusta pojasta Vesilahden rakastetuksi kirkkoherraksi on ollut vähintäänkin värikäs. Täyttäessään viisikymmentä vuotta hän kertoo löytäneensä paikkansa ja kutsumuksensa.

– Olen sinut itseni kanssa, Henttinen toteaa.

Juhlia hän vietti viime sunnuntaina täpötäydessä seurakuntasalissa, ja tietysti pinkissä takissa.

Juhlat alkoivat jumalanpalveluksella kirkkoherran tapaan. Kahvit tarjoiltiin seurakuntatalolla ohjelman kera. Kuorolaulun ja puheiden lisäksi nähtiin monessa muodossa välähdyksiä päivänsankarin menneisyydestä. Varsinkin seurakunnan työntekijöiden valmistelema video pomonsa elämänvaiheista ansaitsee heittäytymisestä ja vaivannäöstä erityismaininnan. Syntymäpäiväsankarin näköiset juhlat päättyivät karaokeen, kuinkas muutenkaan.

Koulukiusatusta vierelläkulkijaksi

Harri Henttisen lahjatoiveena oli lapulle kirjoitettu henkilökohtainen afforismi, laulun sanoja tai muu lahjan antajaan sopiva lausahdus.

Harri Henttisen lahjatoiveena oli lapulle kirjoitettu henkilökohtainen afforismi, laulun sanoja tai muu lahjan antajaan sopiva lausahdus.

Tamperelainen kaupunkilaispoika ei sopinut asetettuihin muotteihin lapsenakaan.

– Tykkäsin tyttöjen asioista, kuten nukeista. Autot ja sotaleikit olivat minulle vieras maailma. Minua luultiinkin tytöksi, koska olin pehmeä myös ulkoisesti. Kouluaikani oli surullista aikaa, yhtä helvettiä.

Sairaalloisen hiljainen poika muuttui kiusaamisen myötä entistä hiljaisemmaksi.

– En ihmettele, jos jonkun elämä raunioituu kiusaamisen myötä täydellisesti.

Suunta Harri Henttisen elämälle löytyi hengellisestä näystä, jonka Jumala hänelle näytti. Hengellisen kokemuksen kautta hän avautui ja tuli omaksi itsekseen.

– Näyssä Jumala näytti ihmisen polkuja ja ne kulkivat rinnakkain. Minun tehtäväni on olla vierelläkulkija.

Avautuminen sai Henttisen janoamaan erilaisia kokemuksia. Hän toimi muun muassa mallina ja kokeili menestystään kaupparatsuna. Estetiikkaa rakastavalle ihmiselle mallin työ oli hieno kokemus, mutta kauppamieheksi Henttisestä ei ollut.

– Kerta toisensa jälkeen päädyimme istumaan sohvalle keskustelemaan syvällisistä asioista.

Matala kynnys torstaisin ja muutoinkin

Harri Henttisestä olisi voinut tulla punkkari, jos hän olisi uskaltanut. Pelle Miljoonan 80-luvun tuotanto iskee edelleen. Hänestä olisi voinut tulla myös hotelli- ja ravintola-alan työntekijä, mutta ne suunnitelmat vaihtuivat hengellisen näyn jälkeen teologiaopintoihin.

Harri Henttinen puhui saarnassaan lasten aitoudesta.

Harri Henttinen puhui saarnassaan lasten aitoudesta.

Kirkon piirissä Henttinen on työskennellyt mitä moninaisimmissa töissä. Ura alkoi hautausmaalla, jatkui krematorionhoitajana, sitten kesäteologina ja valmistumisen jälkeen vuonna -89 Harjun seurakunnan pappina. Sen jälkeen häntä kutsui maaseutu. Vesilahteen Henttinen saapui Tammelasta.

– Vesilahti on ollut unelmien täyttymys, hän toteaa hymyillen.

Hän toivoo, että Vesilahti säilyy Vesilahtena jatkossakin, eikä sen oma luonne katoa.

– Täällä on jotain ainutlaatuista, viatonta ja vanhanaikaista, vaikkaväestö onkin keskimäärin iältään melko nuorta. Täällä tervehditään ja jutellaan vieraillekin.

Henttinen kokee omimmakseen nimenomaan matalan kynnyksen toiminnan. Hän kokee kirkon niin kutsutun hengellisen eli työajattoman työajan mahdollisuutena eikä rasitteena.

– Ihmisten elämä ei tapahdu virka-aikana kahdeksasta neljään, Henttinen muistuttaa.

Niinpä puhelimen soidessa hän vastaa, oli kello sitten kolme iltapäivällä tai kolme yöllä. Vapaa-aikaansa Henttinen viettää muun muassa aerobicin ja joskus karaokenkin parissa. Karaokebravuurikseen Henttinen mainitsee Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen, Taiskan Mombasan tai Leevi and the Leavingsin Amalian.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?