Missä on maalaisjärki?

Voisiko joku Vesilahden kunnan työntekijä, virkamies tai valtuutettu selventää, että mitä säästöä Vesilahden Narvan hammashoitolan lakkauttamisesta ja toiminnan siirtämisestä Kirkolle käytännössä tulee?

Tällä hetkellä hammashoitola on toiminut Narvan ala-asteen vieressä, jolloin lapset ovat voineet omatoimisesti mennä hammashoitolaan koulupäivän aikana. Olen ymmärtänyt, että jatkossa lasten kuljetukset hammashoitoon pitää vanhempien itse järjestää. Kuten tiedämme tämä on hyvin vaikeaa, koska useimmat vanhemmat ovat töissä ja työpaikat eivät ole Vesilahdessa. On mahdollisesti myös perheitä, joissa ei ole omaa-autoa lainkaan ja reunakyliltähän ei kulje mitään julkista liikennettä mihinkään päin. Narva-Kirkonkylä-Lempäälä akselillahan niitä tyhjiä busseja kyllä näkyy liikkuvan useamman kerran päivässä molempiin suuntiin. Tästä seuraa se, että lapset eivät käy säännöllisesti hammastarkastuksissa tai lainkaan ja suun terveyden tärkeys tiedetään. Jo tällä hetkellä tarkastuksia ei ole edes joka vuosi, toisin kuin aikoinaan omassa lapsuudessani. Tällöin taksit kuljettivat lapset pienemmiltä ala-asteilta esim. Narvaan hammashoitoon koulupäivän aikana.

Veikkaisimpa, että myös Kirkolla yläastelaisten on ollut helppo käydä samalla piha-alueella olevassa hammashoitolassa. Jatkossa hekin joutuvat kulkemaan terveyskeskukselle asti. Pitääkö nyt vaan saada uusia toimintoja tyhjentyneeseen terveyskeskustilaan, kun sieltä siirrettiin osasto Pirkkalaan. Miten päättäjät muuten tässä asiassa ajattelivat, että autoton vanhus käy katsomassa esim. puolisoaan? Taksilla tai linja-autolla Tampereen kautta kenties.

Muuten Narvan terveysaseman toiminta sai sentään hiukan jatkoa. Kristian Lella kuulutti kirjoituksessaan yhteen hiileen puhaltamista. Olen asiasta samaa mieltä, jos se tarkoittaa, että Vesilahtea käsitellään koko alueena ei vain tarkoittaen Kirkonkylää. Kirkonkylälle rakennettiin mm. skeittiramppi, jalkapallokenttä ja leikkipuisto. Mitä on muilla kylillä? Narvasta löytyy sentään rapistuva urheilukenttä. Viimeisimpänä Narvan sivukirjasto, joka toimi koulun yhteydessä, lopetettiin ja Kirkolle rakennetaan uusi. Miksei hankita kirjastoautoa tai selvitetty mahdollisuutta yhteiseen kirjastoautoon esim. Lempäälän tai Nokian kanssa, joissa sellainenkin palvelu on? Jos kehitys jatkuu edelleen Kirkonkylä-keskeisenä, minulle on ihan sama onko Vesilahden kunta jatkossa enää itsenäinen. Pikimmitenkin pitää äkkiä liittyä johonkin kuntaan tai kaupunkiin, kuka vaan vielä huolii. Ei nämä toiminnot siitä enää paljon voi huonontua.

On hyvin ikävää, että säästöjen perusteella rapautetaan toimiviksi saatuja palveluja, jotka koskevat lapsia ja nuoria. Esim. koulupäivät venyvät työpäivän pituisiksi klo 7.00–15.30 pisimpinä päivinä jo ala-astelaisilla, jotka ovat koulukuljetuksessa. Tähän päälle vielä läksyt, aikaisista herätyksistä puhumattakaan. Koulukirjat käytetään mahdollisimman loppuun, minkä näköisiä ne todella ovatkin. Säästökohteita löytyy varmasti muualtakin, onko esim. ystävyyskuntatoiminnasta haettu niitä tai vähennetty virkamatkoja minimiin?

 

Nimimerkki Vesilahtelainen minäkin

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?