Vesilahdessa saattaa jatkossa huristella liikkuva hammashoitoyksikkö tai muita mobiileja vaihtoehtopalveluita

Terveysasema sai jatkoajan

Pertti uusi-Erkkilä luki Keskustan ja Perussuomalaisten ponsiesityksen. Hyväksytyn esityksen myötä Vesilahdessa aletaan selvittämään esimerkiksi mobiileja terveydenhuoltopalveluita.

Pertti uusi-Erkkilä luki Keskustan ja Perussuomalaisten ponsiesityksen. Hyväksytyn esityksen myötä Vesilahdessa aletaan selvittämään esimerkiksi mobiileja terveydenhuoltopalveluita.

Vesilahden kunnanvaltuusto päätti maanantaina 9. maaliskuuta antaa Narvan terveysasemalle kahden vuoden jatkoajan. Suun terveydenhuoltoa lukuun ottamatta terveysaseman toiminnot säilyvät ennallaan. Valtakunnallisen sote-uudistuksen jälkeen vuoden 2017 alussa valtuusto punnitsee jatkon uudelleen. Mikäli terveysaseman toiminta jatkuu edelleen, vaatii kiinteistö noin 120 000 euron investoinnin. Nyt akuuteimmat korjaukset tehdään muutostalousarvioon tehdyllä 45 000 euron määrärahalla.

Terveysaseman jatko jakoi valtuutettujen mielipiteitä voimakkaasti.

Harri Penttilä (kesk.) totesi, että Narvan terveysasema on niin merkittävä palvelu Narvan kylälle ja koko Länsi-Vesilahdelle, että kunnalla pitää olla varaa pitää siitä kiinni.

– Nyt jo on tehty kovasti keskittäviä päätöksiä tänne Kirkonkylälle, ollaan otettu kyliltä paljon pois palveluja. Tässä vaiheessa sille kyllä pitää saada jo stoppi. Ei voi määräänsä enempää otta kyliltä palveluja pois. Alkaa kohta olla vesilahtelaisilla vaikea olla Vesilahden puolella, jos kunta ei enää tarjoa kylissä ja haja-asutusalueilla mitään palveluja.

Marko Lounasrannan (sd.) mielestä Narvan terveysasemalla tulisi säilyttää kaikki palvelut ja tarjota niitä tottijärveläisille, jotka jo nyt käyttävät Narvan apteekkia.

– Näin saadaan käyttöaste paremmaksi ja kannattavuus terveysasemalle ja hammashuollolle paremmaksi. Samalla tuemme kunnan ainoaa apteekkia, joka siellä Narvassa sijaitsee.

Rauno Hanhela (sit.) muistutti, että kunnassa on edelleen kovat veronkorotuspaineet tasapainottamisohjelmasta huolimatta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kohtuudella saatavat säästöt on toteutettava kaikilla hallinnonaloilla. Voidaan kysyä, että mistä otetaan vastaavat säästöt, jos näitä säästöjä ei haluta ottaa käyttöön. Itse ajattelen kunnan kokonaisetua tässä asiassa. Ei näin pienellä kunnalla ole varaa pitää kahta terveysasemaa, varsinkaan näinä aikoina.

Hanhela ehdotti valtuustolle, että Narvan terveysasema lakkautetaan välittömästi. Ehdotusta kannattivat Mika Allén (kok.), Kristian Lella (kok.) ja Anneli Kesola (kok.).

– Kyläpolitiikan aika tässä kunnassa ja kunnan kehittämisessä täytyy olla ohi. Meidän pitää pystyä ajattelemaan asioita asioina. Se pelkästään, että ”mä haluun”, ei riitä perusteeksi. Hiekkalaatikolla se saattaa riittää ja se joka pitää kovinta meteliä saa sen lapion, mutta täällä meidän pitää päättää Vesilahden puolesta, kommentoi Allén.

Anneli Kesola oli huolissaan etenkin kasvatus- ja opetustoiminnan merkittävästä heikentymisestä, jos säästöjä pitää sillä saralla tehdä lisää. Hän muistutti, että vuonna 2016 voimaan tulevan uuden opetussuunnitelman myötä on odotettavissa lisäkustannuksia.

– Talouden tervehdyttämisohjelma on jo tähän mennessä vetänyt juustohöylää rankasti itse kunkin hallintokunnan alueella. Viimeisetkin vähän löyhemmät osiot on karsittu pois. Ei ole enää sitä varaa, josta voidaan ottaa ilman, että vahingoitetaan suuresti jo sitä toimintaa mitä kunkin hallintokunnan alla pitäisi lakisääteisesti tai ylipäätään laadun takaamiseksi hoitaa. Kunnanjohtaja totesi valtuustoinfossa, että säästöt on haerttava muualta ja valtuutettu Penttilä myös viittasi siihen, että jostain ne täytyy ottaa muualta. Mistä ne sitten otetaan?

Kunnanhallituksen esitys hyväksyttiin lopulta äänin 16-10. Suun terveydenhuolto siirtyy terveyskeskussairaalalta vapautuneisiin tiloihin 1. syyskuuta 2015 alkaen.

Keskustan ja Perussuomalaisten valtuustoryhmät antoivat kokouksessa ponsiesityksen, jonka valtuusto hyväksyi äänin 15-11.

– Narvan terveysaseman jatkokäytön osalta ei tule pitäytyä vain nykyisiin toimintamuotoihin ja -tapoihin, vaan selvittää ja kartoittaa terveysaseman tiloihin vaihtoehtoisia palveluntuottamistapoja siten, että ne myös kokonaisuutena palvelevat Pirkkalan yhteistoiminta-aluetta sekä Vesilahden perusterveydenhuoltoa. Selvityksen kohteita voisivat olla vaikka perusterveydenhuollon erilaiset mobiilit vaihtoehtopalvelut, mukaan lukien hammashoidon liikkuva yksikkö muiden kuntien tai tahojen kanssa. Tarvekartoitus terveysasemalta vapautuvien tilojen osoittamiseksi erikois- ja yksityispalveluille, ajanvarauksen kehittäminen ja muut mahdolliset vaihtoehtoiset toimintamuodot ja -tavat. Selvitys tulisi laatia viimeistään vuoden 2015 loppuun mennessä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?