Moottorikieltoa haetaan pienille järville

Ahtialan osakaskunta on kieltämässä polttomoottoriajoneuvoilla ajamisen Iso Kausjärvellä. Osakaskunnan puheenjohtaja Jorma Rintala nauttii luonnonrauhasta. Kuva: Erkki Koivisto

Ahtialan osakaskunta on kieltämässä polttomoottoriajoneuvoilla ajamisen Iso Kausjärvellä. Osakaskunnan puheenjohtaja Jorma Rintala nauttii luonnonrauhasta. Kuva: Erkki Koivisto

Ahtialan osakaskunta päätti vuosikokouksessaan 26. helmikuuta kieltää polttomoottoriajoneuvoilla ajamisen kokonaan hallinnoimillaan vesialueilla Lempäälässä eli Iso Kausjärvellä, Kyynäröjärvellä sekä Vähä Kausjärvellä.

Yhdistys hakee osakaskunnan puheenjohtaja Jorma Rintalan mukaan Ely-keskukselta viranomaispäätöstä kieltää niin polttomoottorikäyttöisillä moottoriveneillä, moottorikelkoilla kuin mönkijöilläkin ajaminen ko. vesialueilla. Sähkökäyttöisten perämoottorien käyttö on sallittua, samoin työ- jaa latukoneiden.

Osakaskunnan vesialueisiin kuuluvalla Ahtialanjärvellä on jo vuosia ollut kiellettyä ajaa polttomoottorikäyttöisillä ajoneuvoilla. Rintalan mukaan kokemukset kiellosta ovat olleen hyviä. Luonto kiittää.

– Ahtialanjärvellä on ollut aikoinaan kauhea pärinä. Siellä ajettiin jäällä ralliakin. Myös Iso Kausjärvellä meno on äitynyt välillä hurjaksi; mönkijän meteli kuului mökkiin sisälle asti. Nämä ovat niin pieniä järviä, ja Birgitan polkukin kiertää vieressä, että osakaskunta päätti rauhoittaa järvialueet linnunlaululle ja matkailuun, sanoo Iso Kausjärven vapaa-ajan asukas Rintala huomauttaen, että kun kieltopäätös astuu voimaan, siitä asennetaan asiasta kertovat merkkitaulut ainakin Iso Kausjärven yleiselle uimarannalle.

Iso Kausjärven kunnostus saatettu päätökseen

Iso Kausjärven veden tilaa ja korkeutta kohentavat kunnostustoimet on saatettu päätökseen.   Patosilta valmistui viime vuoden tammikuussa.

– Pato toimii hienosti. Vedenpinnan taso pysyi viime kesänä halutussa korkeudessa kymmenen sentin haarukassa eikä vesi päässyt liiaksi madaltumaan.

Tarkoituksena on tehdä ensi kesänä lisää vesikasvien niittoa ja kasvimassan poistoa ja muutamana vuonna sen jälkeenkin.

Maan sulettua tarkastetaan, ovatko 30-senttisiksi tarkoitetut patosillan painopenkat jääneet liian korkeiksi ja pitääkö ne tasata.

– Vedenlaadun tarkkailua jatketaan näytteiden otolla Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistykselle, Rintala sanoo.

Osakaskunta istuttaa syksyllä siikaa ja kuhaa Iso Kausjärvelle ja Kyynäröjärvelle. Molempia kalalajeja tulee 1 000 kappaletta Iso Kausjärvelle ja 500 Kyynäröjärvelle. Viime vuonna Ahtialan osakaskunta istutti Iso Kausjärveen kuhaa ja karppia, jonka kalastus on toistaiseksi kielletty.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?