Kari Tolonen täytti lauantaina 14. maaliskuuta 60 vuotta. Merkkipäivää hän juhli perjantaina synttärikahvittelun merkeissä Ehtookodolla.

Lempäälän monitoimimiehen kiireet alkavat keväällä

Monen toimen mies. Kari Tolonen täytti 60 vuotta lauantaina. Kuva: Katariina Rannaste

Monen toimen mies. Kari Tolonen täytti 60 vuotta lauantaina. Kuva: Katariina Rannaste

Kari Tolonen täytti lauantaina 14. maaliskuuta 60 vuotta. Merkkipäivää hän juhli perjantaina synttärikahvittelun merkeissä Ehtookodolla.

– Nopeasti nämä vuodet menevät. En tiedä, johtuuko se siitä, että minulla on ollut paljon puuhaa ja harrastuksia, mutta tuntuu kuin viimeiset kymmenen vuotta olisivat vierähtäneet vielä vikkelämmin.

 

Kevättalvella kokoussuma

Kari Tolonen on keväisin kiireinen mies, sillä isännöitsijänä Pirkanmaan Isännöintipalvelut Oy:ssä toimivalla Tolosella on kevään aikana sovittavanaan ja osittain myös hoidettavanaan  lähes 100 taloyhtiöiden kokousta. Parhaimmillaan hänellä on kahdesta kolmeen kokousta päivässä. Kokouskäytäntöjen osaaminen on siis hanskassa.

– Yritän löytää apuja yhtiökokousmenettelyjen jouhevoittamiseen. Esimerkiksi olen aina tehnyt pöytäkirjat saman tien kokouksessa, tulostanut ne ja ottanut niihin vastuuhenkilöiden nimet alle. Kun kokous on päättynyt, kaikki paperit ovat olleet valmiina.

Kari Tolonen tunnetaan siitä, että hän on monessa mukana. Kunnanhallituksessa varajäsenenä tällä hetkellä toimiva yrittäjä on myös yhdistysaktiivi.

– Lempäälän Yrittäjien puheenjohtajana minulla alkoi nyt 11. vuosi. Paikallisen Kameraseuran Mielikuvituksen puheenjohtajana olen ollut lähes koko ajan sen perustamisvuodesta 1988 lähtien. Lempäälän Kulttuuritapahtumissa puheenjohtajana olin 16 vuotta, mutta viime vuosina olen toiminut rahastonhoitajana. Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton Finnfoto ry:n puheenjohtajana on menossa seitsemäs vuosi ja Suomen kameraseurojen liiton toiminnanjohtaja olen ollut 20 vuotta.

– Siinä ne merkittävimmät.

 

”Hyvää konsensus-politiikkaa”

Kuntapolitiikka on Kari Tolosen elämässä oma lukunsa. Hän on toiminut kunnallisissa luottamustehtävissä jo 16 vuoden ajan toimien niin kunnanhallituksessa kuin -valtuustossa.

– Lähdin kuntapolitiikkaan kiinnostuksesta päätöksentekoprosesseihin, että millä tavalla yhteisiä verovaroja käytetään ja mihin niitä kanavoidaan. Kokoomuksen listoille tulin yrittäjätaustan kautta. Siinä vaiheessa ainakin vaikutti, että Kokoomuksen tavoitteet vastaavat yrittäjien tavoitteita.

– Lempäälässä kuntapolitiikka on ollut hyvää konsensus-politiikkaa. Täällä ei ole hirveästi ollut poliittista revittelyä, lukuun ottamatta ehkä viime kuntavaalien jälkeistä paikkajakoa. Se ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä. Muuten yhteistyö eri puolueiden välillä on ollut hyvää. Meillä on ollut henki, että on ikään kuin yksi Lempäälä-puolue, ei niinkään yksittäisiä puolueita.

Seuraavat kuntavaalit ovat vuoden 2016 lopulla. Tolonen miettii mahdollista jatkoaan lähempänä tuota ajankohtaa.

– Olen jo tällä valtuustokaudella vähentänyt hommia kunnallispolitiikassa. Kunnanhallituksen varajäsenyys oli aivan tietoinen ratkaisu, sillä hallitustyö on aikaa vievää hommaa. Toisaalta se on ykkösvaikuttamispaikka kunnallispolitiikassa.

 

Ei kiirettä eläkkeelle

Vaikka ikää jo on, laakereilleen Kari Tolonen ei aio jäädä lepäämään. Eläköitymissuunnitelmia ei ole.

– Näin se yrittäjillä yleensäkin on. Niin kauan yritetään kuin fysiikka sallii, eikä muisti ala jätättää.

Tolonen kertoo viettävänsä puolisonsa kanssa ison osan vuodesta Kuusamossa. Hän arvelee sen olevan tärkeä tukikohta jatkossakin.

–  Mielelläni kalastan ja savustan saaliini. Minulla on erilaisia savustusvirityksiä. Kuusamossa harrastan lähinnä verkkopyyntiä. Muikkua ja siikaa saa sieltä hyvin.

Luontoretkiltä löytyy myös kuvauskohteita. Pitkään valokuvausliikettä Lempäälässä pyörittänyt Tolonen haluaa yhä taltioida tunnelmallisia tuokioita.

– Tykkään kuvista, joissa on huumoria ja jokin tilanne. Kuvaajalegenda Henri Cartier-Bresson puhui ratkaisevan hetken valokuvista. Minullakin on ajatus, että kuvassa pitäisi olla hetki, jota on vaikea lavastaa.

 

 

 

Kari Tolonen:

– syntyi 14.3.1955 Enossa

– ylioppilaaksi vuonna 1973

– työskenteli Karjalanmaa-lehdessä valokuvaajana

– Joensuun kauppaopistosta yo-merkonomiksi

– SOK-kaupparyhmässä tavaratalojohtajana, sittemmin yksityisen teollisuuden palveluksessa markkinointitehtävissä.

– ryhtyi 90-luvun puolivälissä valokuvaamoyrittäjäksi ja valokuvakauppiaaksi Lempäälän Kamerapisteeseen. Suoritti valokuvaajan ammattitutkinnon.

– isännöinnin ammattitutkinto, isännöintiyrittäjäksi 2000-luvun puolivälissä.

– perheeseen kuuluu puoliso, aikuinen tytär ja mäyräkoira

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?