Jos Lempäälä olisi ihminen

juhoPsykologisessa henkilöarvioinnissa ihmisiä asetetaan erilaisille jatkumoille,  minkä perusteella heidän toimintatyylistään tai persoonallisuudestaan pyritään  sanomaan jotain kuvaavaa. Voidaan esimerkiksi pyrkiä arvioimaan, miten  älykäs, tahdikas tai paineensietokykyinen kohdehenkilö on.

Tuoreena lempääläisenä ja luonteeltani ylianalyyttisenä tarkkailijana jouduinkin ensi  työkseni tekemään samantyyppisen arvioinnin uudesta kotikunnastani. Jäin pohtimaan, millaisia luonnehdintoja kirjoittaisin, jos Lempäälä olisi ihminen?

Heti ensitapaamisella on selvää, että sosiaaliselta vuorovaikutustyyliltään Lempäälä on enemmän aktiivinen kuin vetäytyvä. Tämä pohjautuu virkeään eloisuuteen, riittävään sosiaaliseen rohkeuteen sekä haluun vaikuttaa asioihin mieluummin kuin mukautua vallitsevaan todellisuuteen. Jo sloganinsakin mukaan ‘Lempäälä on lähellä’. Tämä viittaa toimintaotteen lämpimyyteen.

Aktiivinen yhteistyö ympäryskuntien ja muun seutukunnan kanssa edellyttää tiettyä seurallisuutta ja kykyä luottaa muihin. Kaikkein avoin toimija Lempäälä ei kuitenkaan, vaan pitää kontaktinsa toisiin aina jossain määrin muodollisena.

Lempäälä on selvästi tyypillistä kuntaa vastuuntuntoisempi, vaikka myös ajoittaista huolettomuutta esiintyy – etenkin, jos meno on muuttumassa turhan ryppyotsaiseksi. Tekemisiään se suunnittelee suurin piirtein yhtä pitkällä aikajänteellä kuin muutkin ja kykenee myös asianmukaiseen joustavuuteen muuttuvissa tilanteissa. Lempäälälle tyypilliseen vastuuntuntoisuuteen liittyy myös harkitsevuus, joka näkyy äkkipikaisen innostuvuuden lähes kokonaisvaltaisena puuttumisena. Toisaalta tähän luonteenomaiseen rauhallisuuteen ja levollisuuteen liittyy myös tietty rentoutuneisuus ja itsevarmuus, joka ilmenee ylimääräisen jännittyneisyyden ja huolestuneisuuden puuttumisena.

Ratkaisuja ja toimintamalleja valitessa Lempäälässä korostuu sovinnainen ja perinteinen lähestymistapa uudistavan ja kokeilunhaluisen otteen sijaan.

Tulevaisuuden haasteissa se todennäköisesti hyötyisikin ennakkoluulottomammasta ja vastaan tuleviin tilaisuuksiin nopeammin
tarttuvasta edelläkävijyydestä. Vaikka Lempäälä ideoita tuottaessaan onkin melko käytännönläheinen, pystyy kotikuntani myös tunteiden ja intuition hyödyntämiseen päätöksenteossa. Jääkylmää asiakeskeisyyttä ei Lempäälältä siis tarvitse odottaa. Myös inhimilliset näkökohdat ovat sille tärkeitä. Ja juuri siksi Lempäälä on hyvä paikka asua ja yrittää.

Juho Toivola

Kirjoittaja on hiljalleen lempääläistyvä psykologi, joka havainnoi arjen ihmeitä

(www.juhotoivola.fi).

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?