Lisää neliöitä päivittäistavarakaupalle Ideaparkiin

ideapark

Marjamäen päivittäistavarakauppa aiotaan kaavauudistuksella keskittää Ideaparkin alueelle. Kuva: Katariina Rannaste

Marjamäen teollisuus- ja yritysalue on keskeinen kaavakokonaisuus Lempäälässä. Sen tulevaisuuden tarpeisiin täytyy pystyä vastaamaan hyvissä ajoin. Siksi Ideaparkin ja sen vieressä sijaitsevan yrityspuisto Realparkin alueilla on käynnissä kaavan päivitystyö, jolla yleis- ja asemakaava pyritään saamaan ajan tasalle.
Realparkin asemakaavaa ollaan laajentamassa pohjoiseen. Samalla Ideaparkin ja sen lähiympäristön kaavaa päivitetään.

Yksi syy kaavauudistukselle on, ettei Marjamäen kaava ole kaikilta osin toteutunut alun perin kaavaillussa muodossa Realparkin alueella.

– Kymmenkunta vuotta sitten suunniteltu Areena-hanke ei lähtenyt toteutumaan sillä tavalla kuin yleiskaavaa laadittaessa ja asemakaavaa tehtäessä ennakoitiin. Areena-hanketta suunniteltiin sille paikalle, missä Realpark-hanke on nyt käynnissä, kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus kertoo.

– Kun asemakaavoja tehdään jollekin muulle kuin perusrakentamiselle, ne vanhenevat nopeasti, mikäli hankkeet eivät toteudu, ja tässä on kyse siitä. Kunnan täytyy pitää kaavoitus ajan tasalla.

Ely tarkkailee kaupan mitoitusta

Marjamäen päivittäistavarakauppa aiotaan kaavauudistuksella keskittää Ideaparkin alueelle. Taustalla vaikuttavat maankäyttö- ja rakennuslakiin vuonna 2011 tulleet kaupan suuryksiköiden ohjausta koskevat muutokset sekä valmisteilla oleva Pirkanmaan maakuntakaava.

– Tavoitteena Ideaparkin osalta on, että siellä olisi jonkin verran enemmän päivittäistavarakauppaa kuin mitä nyt on kaavoitettu. Nykyisessä kaavassa on 2 000 neliötä, ja se on Prisman kohdalla kutakuinkin käytetty. Nyt pyrkimyksenä on kaksinkertaistaa se 4 000 neliöön.

– Se toinen 2 000 neliömetriä on nykyisessä kaavassa Helsingintien pohjoispuolella. Harkinnassa vielä on, voidaanko tuo neliömäärä osoittaa päivittäistavarakauppaan. Uudistettavassa maakuntakaavassa otetaan aiemmasta poiketen tarkemmin kantaa kaupan mitoitukseen. Ely-keskus on viime vuosina pyrkinyt suitsimaan ylimitoitusta.

Rasimuksen mukaan jatkossakin pääosa Marjamäen alueen päivittäistavarakaupasta on Ideaparkissa.

– Kaavanteon yhteydessä käytetään ajantasaista kaupallista selvitysaineistoa siitä, mikä on ostovoima ja markkinatilanne. Niiden pohjalta arvioidaan, onko kaupan kasvulle edellytyksiä. Ely-keskuksen kanssa käytävien neuvottelujen jälkeen voidaan ratkaista, mikä on oikea mitoitus Marjamäen alueella ja miten päivittäistavarakauppa tulee sijoittumaan.

Lempäälän kunnan kaavoitus- ja rakennusjaosto päätti torstaina 5. maaliskuuta Marjamäen osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman asettamisesta nähtäville ja kaavoituksen vireille tulosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?