1973-tapaaminen

1973 syntyneet, Lempäälässä kouluja käyneet kokoontuivat Lempäälän lukiolla.

1973 syntyneet, Lempäälässä kouluja käyneet kokoontuivat Lempäälän lukiolla.

Lempääläinen Tuula Grönfors sai idean, kun kuuli, että Filmipyörä ry esittää elokuvan nimeltä Luokkakokous Lempäälän lukiolla 14. maaliskuuta. Hän päätti kutsua koolle vuonna 1973 syntyneet, Lempäälässä kouluja käyneet ikätoverinsa, ensin katsomaan elokuvan ja sen jälkeen jatkoille Paikalliseen kapakkaan.

– Peruskoulun ja lukion Lempäälässä käyneenä olin käynyt kouluja todella monessa eri kokoonpanossa ja eri koulussa, joten varsinaista yhden luokan luokkakokousta en halunnut järjestää, hän kertoi.

Grönfors perusti sosiaaliseen mediaan tapahtuman, jonka kautta hän kutsui ihmisiä mukaan tapaamiseen. Moni kutsuttu kutsui lisää väkeä tapahtumaan ja tällä tapaa saatiin tavoitettua arviolta kolmannes ikäluokasta. Lukion pihaan kokoontui ennen elokuvaa lähes parikymmentä ikätoveria. Tunnelma oli iloinen, hiukan jännittynytkin. Järjestäjän tarjoama valkoviinilasillinen toimi jäänmurtajana. Iloinen pulina täytti koulun pihan ennen elokuvan alkua.

– Elokuvasalissa oli jännittävä tunnelma ennen elokuvan alkua, kun katsastimme saliin saapuvia, josko he olisivat ikätovereitamme. Ja pari kertaa tärppäsikin, eli muutama tuli lisää kuvan ottamisen jälkeen, Grönfors kertoi.

Elokuva arvioitiin yleisesti hauskaksi ja huvittavaksi, naurattavaksi ja hyvin kärjistetyksi, mutta ei kovin syvälliseksi.

– Se olisi kyllä voinut jäädä näkemättä ilman tätä tapaamista, sanoi Kati Kaatranen.

 

Uusia ja vanhoja tuttuja ja juttuja

 

Ilta jatkui Paikallisessa, missä vaihdettiin kuulumisia, puitiin elämäntilanteita ja otettiin rennosti. Ja ennen kaikkea saatiin ikääntymiseen vertaistukea. Omien fyysisten muutosten lisäksi puhuttivat samassa ikävaiheessa olevat lapset ja huoli omista vanhemmista. Yllättäviä yhteyksiäkin löytyi, kuten esimerkiksi sama työnantaja.

– Lempäälässä oli vain yksi yläaste 1980-luvulla, ja sitä kävivät myös vesilahtelaiset. Osa ikäluokasta asuu nyt vanhoja kotitalojaan täällä Lempäälässä tai Vesilahdessa, yllättävän moni itse asiassa, Grönfors kertoi.

Tapaamiseen myös osallistunut Katja Mäkelä kertoi tutustuneensa vasta tapaamisessa joihinkin ikätovereihin, joiden nimi tai kasvot olivat tutut, mutta joiden kanssa hän ei kouluaikana koskaan ollut varsinaisesti tekemisissä.

– Tapasin myös yhden lapsuuden ystävän ensimmäistä kertaa yli 26 vuoden tauon jälkeen. Oli siis ihan huippu ilta! Kiitos Tuulalle ihan mahtavasta ideasta, hän sanoi.

– Kokoontumista pidettiin hyvänä ideana ja uusintaa toivottiin. Sovimmekin alustavasti, että näkisimme tästä eteenpäin joka kesä Kuokkalankosken markkinoiden yhteydessä Mansikin kammarissa, Grönfors iloitsi.

– Tällaisista jutuista tulee hyvä fiilis pitkäksi aikaa, lisäsi Kaatranen.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?