Koulutien paikkeilla mestattiin

Liittyen L-VS:n netissä 17. maaliskuuta julkaistuun Piika Kaarin -juttuun tuli mieleeni, että harvapa Lempäälässä asuva on joskus pohtinut, missä meillä vanhaan keskiaikaan annettiin julkisia rangaistuksia. Nämä keskiaikaiset rangaistukset olivat nykymittapuun mukaan pelottavan kovia. Voisi helposti ajatella moisten tapahtumien olleen keskustassa siis Lempoisten kylän kirkolla, mutta näin ei suinkaan ollut.

Rangaistukset hoidettiin kaukana siunatusta kirkkomaasta, Lempoisten kylän rajamailla lähellä Hauralan nykyistä risteystä. Sehän on nykyään Koulutie.

Fabian Kalervo kuntaesittelyssä Piirteitä Lempäälän pitäjästä 1911 tietää meille kertoa seuraavaa:

”Tampereelle menevän maantien vieressä, Hulauden ja Lemposten kylien välillä on Teilinmaa-niminen paikka, jossa oli paalu raipparangaistusten toimeenpanoa varten. Samassa paikassa myöskin ’teilauksia’ – mestauksia – toimitettiin.”

 

Veikko Kuumola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?