Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry juhlii tänä vuonna pyöreitä. Luvassa on niin bändikaraokea kuin yllätyksiäkin.

Parikymppinen puolustaa paikallista kulttuuria

Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry:n sihteeri Ritva Mäkelä ja puheenjohtaja Susanna Leppänen tutkivat yhdistyksen kymmenvuotishistoriikkia.

Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry:n sihteeri Ritva Mäkelä ja puheenjohtaja Susanna Leppänen tutkivat yhdistyksen kymmenvuotishistoriikkia.

Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry:llä ei ikä paina. Tänä vuonna yhdistys täyttää pyöreät 20 vuotta, ja vauhti sen kun kiihtyy.

Alkuvuoden satsaus oli Beatles-helminauhaa tandemilla. Musiikkipläjäys toi Piippo-keskukseen kasan 1960- ja 70-lukujen nostalgisia hittejä ja tandemia polkevan Freemanin.

Helmikuun lopulla yhdistys järjesti lumenveistotapahtuman, kuten parina vuotena aiemminkin – vaikkakin viime vuonna se jouduttiin perumaan nihkeän lumitilanteen vuoksi.

Vauhtia pidetään loppuvuonnakin. Kesällä yhdistys järjestää teatteriretken Valkeakosken Apianniemeen. Siellä nähdään Heikki Paavilaisen ohjaama ja käsikirjoittama Pätkä pääroolissa.

Lempäälä soi värittää katukuvaa kesäkuusta elokuuhun ja syyskuun retki suuntautuu Kaukasiaan, määränpäinä Armenia ja Georgia.

Myös bändikaraokesta saadaan jälleen nauttia Piippo-keskuksessa. Lempäälän Kulttuuritapahtumat on suunnitellut yhteiskuviota lukion apulaisrehtorin Hannu Tiensuun kanssa. Näillä näkymin tapahtuma ajoittuu syksyyn. Bändikaraoke järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013 ja sai silloin suuren suosion.

Varsinaisen 20-vuotisjuhlan aika on sitten 11. syyskuuta. Vielä pirskeiden sisällöstä ei sen tarkempaa tietoa ole.

– Ainakin musiikkia on luvassa jossain muodossa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Leppänen.

– Ehkä Kasevan 40-vuotiskiertue pysähtyy Lempäälässä. Tai sitten samme kuulla tangoa. Yksi mahdollisuus olisi esittää uusintana jokin aiempien vuosien suosikki. Tai ehkä tapahtuma on yhdistelmä näitä kaikkia.

Kanavajuhlat jäivät yhteen kertaan

Kahdenkymmenen elinvuotensa aikana Kulttuuritapahtumat on tarjonnut lempääläläisille monia mieleenpainuvia hetkiä.

Kari Tolonen toimi  yhdistyksen puheenjohtajana ensimmäiset 17 vuotta. Viimeiset kolme vuotta Tolonen on ollut rahastonhoitajana. Hänelle on jäänyt matkan varrelta monta lämmintä muistoa.

– Yksi vaikuttavimmista esityksistä oli vuoden 1997 Kivisen kirkon jumala -näytelmä Myllyrannassa. Pimeä elokuinen ilta, vaikuttava valaistus. Se oli vähän erilaista teatteria.

Nykyinen puheenjohtaja Susanna Leppänen muistelee vuoden 2004 Kanavajuhlia ja harmittelee, ettei tapahtumasta tullut perinnettä.

Niin ikään vuosia mukana ollut tietokirjailija Ritva Mäkelä vastaa yhdistyksessä sihteerin töistä. Mäkelälle ilonaiheita on tuonut etenkin Lempäälä soi -tapahtuma.

– Se on viime vuosina lyönyt läpi, siinä mitassa kuin klassisen musiikin tapahtuma vain voi.

Lempäälä soin järjestäjä Kirsti Uoti saa koko porukalta ison kiitoksen – myös mahtavasta kokousmiljööstä ja tarjoiluista Uotin luontaiskylpylässä.

Tampere-talon laatua puolet halvemmalla

Lempäälän Kulttuuritapahtumat sai alkunsa vuonna 1995, kun kunta lakkautti kulttuurisihteerin viran. Idean yhdistyksestä keksi silloinen talousjohtaja Reijo Fredriksson.

Yhdistyksen tavoite on nyt sama kuin 20 vuotta sitten: edistää Lempäälän omaehtoista kulttuuriharrastamista ja monipuolistaa kulttuuritoimintaa.

Nyt Lempäälän Kulttuuripalvelut toimii eräänlaisena yhdistysten yhdistyksenä. Siihen kuuluu väkeä muun muassa Nuorisoseurasta, teatterintekijöistä, taideyhdistyksestä, kameraseurasta, Lempäälä-seurasta ja Lempäälän Suomi–Unkari-seurasta. Mukaan voi  liittyä kuka tahansa.

Lempäälän yhdistykset kokoontuivat Manttaalitalolla vuonna 2013.

Lempäälän yhdistykset kokoontuivat Manttaalitalolla vuonna 2013.

Alkuvuosina yhdistys sai Lempäälän kunnalta korvamerkittyä rahaa. Tilanne muuttui, kun kuntaan perustettiin muutama vuosi sitten kulttuurikoordinaattorin virka.

Minkään valtavien rahakirstujen päällä Lempäälän Kulttuuritapahtumat ei istu. Vuoden 2015 budjetti on 27 000 euroa.

Silti tapahtumien taso pyritään pitämään korkeana.

– Lempäälä on siitä haasteellinen paikka järjestää tapahtumia, että laadun pitäisi olla sama kuin Tampere-talossa, mutta hinnan puolet pienempi, naurahtaa Kari Tolonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?