Valtiovallan yksinkertainen laskutoimitus

VM:n asiantuntija-arvion mukaan Suomen on sopeutettava muutamassa vuodessa 6–10 miljardin edestä. Fitchin arviota analysoidessaan OP:n Reijo Heiskanen sanoo luokittajien kaipaavan vientivetoista kasvua talouteen. Julkinen talous olisi saatettava sellaiselle uralle, että velkasuhteen nousu voisi päättyä 2018. Antti Rinne nostaisi veroja ja laskisi menoja. Aleksander Stubb ja Juha Sipilä sanovat, että veronkorotuksiin ei ole varaa. Anders Borg ja Juhana Vartiainen tekivät hyvän raportin, jonka eräs punainen lanka on uusi palkkamalli. Se koskee työelämän osapuolia. Mitä valtiovalta eli tuleva eduskunta ja hallitus voisivat tehdä?

Lyhyen matematiikan laskukaava kertoo, että kun vähennetään syömävelkaa ja lisätään oikeita investointeja, tehdään oikeita rakennemuutoksia ja palautetaan luottamus, syntyy myöhemmin syömävaraa.

Syömävelka on huonoa velkaa. Sitä nauttiessa ei ole tietoa takaisinmaksusta. Tämä on erittäin kipeä kysymys. Budjetin (2014) kolme suurinta luokkaa olivat valtiovarainministeriön (17 mrd.), sosiaali- ja terveysministeriön (12,9 mrd.) ja opetus-ja kulttuuriministeriön (6,6 mrd.) luokat. Tartutaanko näihin vai höylätäänkö ”sieltä ja täältä”?

Valtiovallan oikeat investoinnit tukevat nopeaa ja kestävää kasvua. Valtiovallan on panostettava kasvupaikkakuntiin, viiteen suureen keskukseen. Sieltä on nopeimmin odotettavissa talouden elpymistä. Kohteena siis infra, koulutus ja työvoima.

Oikeat rakennemuutokset tuottavat parempaa laatua vähemmällä kustannuksella, mitä ei ole menneen SOTE-kiemuran yhteydessä missään vaiheessa tuotu esille. Hallinto on yksinkertaistettava, ei voida lisätä hallintokerroksia!Ne eivät lisää tuottavuutta. Tehdään paikallisyksiköistä eli kunnista tehokkaampia luomalla suurempia ja tehokkaampia kuntia.

Kaikkein tärkein asia on luotettavuus. Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan Yhdysvallat sijoittavat enemmän Italiaan ja Kreikkaan kuin Suomeen. Vaikka tätä osaltaan selittää Venäjä-pakotteet, tilanne oli suunnilleen sama jo ennen pakotteita. Jos uusi eduskunta ja hallitus päättävät toteuttaa oikeat muutokset, luottamus alkaa palautua. Aikansa siihen menee. Niin menee sopeutukseenkin.

Suomella on nyt kahdelta luokittajalta AAA ja yhdeltä AA+. Oma luokittajamme, VM, antaa todella tuskaisen kuvan. On korkea aika tehdä em. yksinkertainen laskutoimitus.Sitten lapsillamme on tulevaisuudessa syömävaraa.

 

Heska Korhonen
Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?