Repe ja Romu kurvaavat elokuussa kotikulmille

– Nähdään pysäkeillä! heilauttaa Repe-auton kuljettaja Petri Rannikko. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

– Nähdään pysäkeillä! heilauttaa Repe-auton kuljettaja Petri Rannikko. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Pirkanmaan Jätehuollon kuormurikaksikko Repe & Romu kiertää 17 kunnan alueella ja ottaa maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet. Kierros starttasi maaliskuun lopussa ja päättyy lokakuussa. Juuri nyt Repe ja Romu kulkevat Tampereella.

Seuraavan kerran Repe ja Romu kiertävät Lempäälässä elokuun 12., 13. ja 18. päivinä. Vesilahdessa kaverúkset kurvaavat seuraavan kerran niin ikään elokuussa: 5., 6. ja 11. päivinä.

Pirkanmaan Jätehuollon nettisivuilta löytyvät kierroksen aikataulu, pysäkkien osoitteet sekä ohjeet miten Repellä ja Romulla toimitaan.

Repe ja Romu ovat kiertäneet maakuntaa jo muutaman vuosikymmenen, mutta kaverusten suosio ei ole hiipunut.

Viime vuonna kuormureilla oli 91 keräyspäivää ja noin 9 400 asiakasta. Metalleja kertyi 185 tonnia ja vaarallisia jätteitä 85 tonnia. Sähkölaitteita tuotiin Romun kyytiin 48 tonnia.

– Parhaimmillaan yhdellä pysäkillä on ollut yli kaksisataa kävijää. Varsinkin maaseudulla kuormureiden saapuminen on odotettu kylän yhteinen tapahtuma, Pirkanmaan Jätehuollon ympäristöinsinööri Satu Kuutti kertoo.

Repe ja Romu kiertää 17 kunnan alueella ja ottaa maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Repe ja Romu kiertää 17 kunnan alueella ja ottaa maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto

Lempäälässä ja Vesilahdessa saman verran asiakkaita

Palvelun käytössä on paikkakuntakohtaisia eroja. Kaupungissa moni asiakas tulee Repen ja Romun pysäkille kävellen pienen pussin kanssa, kun taas maalla saatetaan ajaa paikalle traktorilla, jonka perässä keikkuu kärryllinen metalliromua.

Lempäälässä on viime vuosina ollut neljä keräyspäivää, ja asiakkaita yhteensä 200–400.
Vilkkaimmat pysäkit ovat Sari Kuutin mukaan Säijä ja Nurmi, Sääksjärvi ja keskustan lukio.

Vesilahdessa on viime vuosina ollut kolme keräyspäivää, ja asiakkaita yhteensä samat 200– 400. Vilkkaimmat pysäkit ovat yleensä olleet Rämsöö, Krääkkiö ja Narvan keskusta.

– Molemmissa kunnissa tuodaan Repelle paljon maaleja, asuintaajaman ulkopuolisislla maaseutupysäkeillä myös öljyisiä jätteitä ja akkuja. Romulle tulee sähkölaitteita ja sekalaisia metalleja, maaseutupysäkeillä erilaista maatalousromua, Kuutti luettelee.

Romuja ei tarvitse varastoida kotiin

Repe & Romu -kierros täydentää jäteasemien ja jätteenkäsittelykeskusten palvelua. Myös ne ottavat kodin vaaralliset jätteet, metalliromut ja sähkölaitteet maksutta vastaan.

Lempäälän jäteasema palvelee Moisiolammentie 23:ssa ja se on auki tiistaisin ja torstaisin kello 9–17, perjantaisin kello 11–17 ja lauantaisin kello 9–15.

Vesilahdessa jäteasema sijaitsee osoitteessa Mäntytie 1. Se palvelee lauantaisin kello 10–14 sekä kesäaikana (1.5.–30.9.) myös tiistaisin kello 14–18.

– Romuja ei siis tarvitse varastoida kotiin odottamaan kuormurikaksikkoa. Jokaisessa kunnassa on jäteasema, joka palvelee vuoden ympäri, Satu Kuutti muistuttaa.

Vuosien varrella kuormureihin on lastattu monenlaista jätettä aina kissanruokapurkista sähköhellaan.

Repen ja Romun kyytiin kelpaavat jätelajit kannattaakin tarkistaa ennen pysäkille lähtemistä Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivulta ja Roskakalenterista. Sieltä löytyvät myös kierroksen aikataulu, pysäkkien osoitteet sekä ohjeet miten Repellä ja Romulla toimitaan.

– Lempäälän ja Vesilahden suunnalla on huolellisesti lajittelevia ja ahkeria asiakkaita, lähettää Satu Kuutti terveisiä toivottaa tervetulleeksi pysäkeille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?