Kova kilpailu kohti Arkadian-mäkeä

RaunioKolumni

Sunnuntaina puolentoista viikon päästä eli 19. huhtikuuta noin kello 23 tienoissa viimeistään tiedetään, saadaanko Lempäälä – Vesilahti-akselilta uusi lainsäätäjä eli kansanedustaja Suomeen – tai kenties useampia. Kandidaatteja on paljon, kahdeksan Lempäälästä ja kaksi Vesilahdelta lisättynä muutamilla tuoreesti Lempäälästä poismuuttaneilla pyrkijöillä.
Lähihistoriassa vain kokoomuksen Sampsa Aaltio (kansanedustajana 1979 – 1987) sai omasta kunnasta ison äänipotin yli puoluerajojen. Sellaista kaipaisi läpimenonsa vauhdittajaksi joku nykypyrkijöistäkin, lisättynä toki pärjäämisellä Tampereella.
Eduskuntaan mielivät tekevät varsin pikkutarkan ilmoituksen, paljonko rahaa vaalikampanjaan menee. Osa on tehnyt ilmoituksen ennakkoon, osa vaalien jälkeen. Vaalimateriaali maksaa, ilmoitukset lehdissä maksavat, markettien edessä tarjotut kahvikupilliset ja lätyt maksavat. Vaaleihin käytetty rahasumma toki jonkin verran korreloi menestystä, mutta pienikin voi olla kaunista. Moni pyrkijä vannoo esimerkiksi sosiaalisen median nimiin ja luottaa vaikkapa Yleisradion tekemän vaalivideon vetovoimaan.
Erot vaalibudjeteissa ovat todella suuret. Ennakkoon annettuja ilmoituksia pöyhiessä huomasi, että jotkut lempääläisistäkin käyttävät rajaa kampanjointiinsa muutamia tuhansia, jotkut taas päätyvät muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin.
Pirkanmaalta Helsingin Arkadian-mäelle pyrkii kaikkiaan 203 ehdokasta, joista 19 tulee valituksi.
Valtakunnan gallupit povaavat keskustalle ”veret seisauttavaa” vaalivoittoa, mikä antaa ounastella, että nykyisten kolmen senaattorin lukumäärä voi kasvaa. Kannattaa vielä muistaa, että keskustan nykytriossa Laila Koskela valittiin neljä vuotta sitten perussuomalaisena. Kansan suopeus puolueloikkareita kohtaan ei aina ole ollut ymmärtävää, joten Lempäälän Juha Kuisman saumat läpimenoon ovat realismia.
Kokoomuksella on nykyparlamentissa viisi jäsentä. Gallupeissa kokoomukselle luvataaan tappiota, joten Pirkanmaallakin on viidessä paikassa puolustamista, vaikka kaikki nykyedustajat ehdolla ovatkin. Sirpa Sepän ja Aleksi Kopposen vaalikampanjat ovat olleet innokkaita ja tuoreita, joten toivo läpimenosta elää. Vesilahtelaisten toinen kandidaatti on kokoomuksen Seppo Parkkila, jolla on taustalla vaikuttava tukijaryhmä.
Sosialidemokraattien äänipotti Pirkanmaalla menee jonkin verran uusiksi, kun ääniharava Saara Karhu ei enää ole ehdolla. Demareita valittiin viimeksi neljä, jonka määrän uumoillaan nytkin heille tulevan. Lempäälän kuntapolitiikan ikoni Tuula Petäkoski-Hult on ehdolla. Edellisvaalit tuottivat seuraavat äänimäärät: 1718 (2011), 3258 (2007) ja 2658 (2003). Kannatuspotentiaalia siis nykyisellä kunnanhallituksen puheenjohtajattarella löytyy.
Vesilahtelaisten demariehdokas Pasi Kivelä on nostanut omaperäisesti kampanjansa kärjeksi ravintola-alan byrokratianpurku-teeman.
Perussuomalaiset saalistivat kuuluisan ”jytkyn” neljä vuotta sitten. Pirkanmaalta persu-puhuri nosti neljä edustajaa, joista siis Koskela loikkasi keskustaan. Uusiutuuko jytky, saako puolue nytkin neljä pirkanmaalaista läpi? Jos kysymyksiin tulee kaksi kyllä-vastausta, voi Lempäälän Veijo Niemi olla uusi kansanedustaja.
Vasemmistoliitolla ja vihreillä on nykyeduskunnassa yksi pirkanmaalaisedustaja per puolue. Molemmat puolueet mielivät tuplata edustajamääränsä. Myötätuuli kannatuksessa saattaa toteuttaa sekä vassareitten että vihreitten tavoitteet. Vasemmiston vankka soturi Hannu Lehikoinen tekee ahkeraa kampanjaa ja on tuttu jo useammista edellisistä eduskuntavaaleista. Vihreitten Saana Raatikainen on yksi ehdokas saamaan eduskunnasta poisjäävän Oras Tynkkysen äänipotista siivunsa.
Kristillisdemokraateilla on ollut pitkään eduskunnassa Leena Rauhala, aina vuodesta 1999 lähtien ja hän on ehdolla edelleen. Pysyykö kristliisten paikka vai tuplaantuvatko paikat? Lempäälästä tarjolla on Katja Korpela astumaan kd-merkkiseksi senaattoriksi.
Vaikka eduskunnassa työskentelee 200 kansanedustajaa olisi Lempäälän kokoiselle kunnalle erittäin tärkeää saada ”oma” kansanedustaja. Moni ovi ja moni väylä voisi aueta notkeammin lempääläisen senaattorin toimiessa avaajana.
Menestystä kaikille lempääläisille ja vesilahtelaiselle ehdokkaalle!

Kommentit (2)

  1. Juha Raunio

    Totta. Näin on kaksi kandidaattia löytyy. Tapahtui tällä ikää ikävän tyypillinen oikosulku. Asia korjattu kolumniin.
    Pahoittelut
    Raunio

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?