Nyt jos koskaan kannattaa eläkkeensaajan äänestää

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkisti tammikuussa, tuleviin eduskuntavaaleihin liittyen, opuksen nimeltä Muistioita tulevalle hallitukselle – Talouspolitiikan linjaus keväällä 2015. Asiakirjan mukaan Etla kehottaa tulevan hallituksen aloittamaan leikkaukset ”juustohöylällä” ja että yksi varteenotettava leikkaustapa on jäädyttää erilaisten etujen indeksitarkistukset. Etla esittää jopa, että leikkaus voidaan ulottaa ongelmitta myös eläke-etuuksiin. Eduskuntapuolueista useampikin on ilmoittanut kannattavansa Etlan esittämää ajatusta. Osa puolueista on onneksi ilmaissut, että tämä ei niille käy.

Tilastokeskuksen viime joulukuussa julkaiseman ennakkotiedon mukaan maassa oli 690 000 pienituloista vuonna 2013, nousua edellisvuoteen oli 55 000. Sosioekonomisista ryhmistä ylivoimaisesti suurin pienituloisten joukko löytyy eläkkeensaajista. Voimme vain kuvitella, mikä on heidän kohtalonsa, mikäli seuraavan hallitusohjelman kirjoittajat kuuntelevat Etlaa tässä asiassa. Osa puolueista näyttäisi valitettavasti kuuntelevan .

Etlan tekemä esitys on pöyristyttävä. Eläkkeensaajien Keskusliitto on todennut , että Suomea ei nosteta suosta sillä, että ostovoima tapetaan tyystin mm. pienituloisimmilta eläkkeensaajilta. Päinvastoin edellytämme, että jo viime vuoden vaihteessa toteutettu indeksijäädytys on hyvitettävä ensi vaalikauden aikana. Mielestäni puolueet, jotka olisivat valmiita Etlan esittämiin toimiin, ovat totaalisesti vieraantuneet pienituloisten arjesta.

Nyt kannattaa eläkeläisäänestäjien tutustua eri puolueiden kantoihin erittäin tarkkaan, ennen kuin tekevät päätöksen siitä, kenelle äänensä eduskuntavaaleissa antavat. Annetulla äänellä voi olla suuri merkitys jokaisen eläkkeensaajan tulotason kannalta.

 

Pirkko Oksa

puheenjohtaja

Eläkkeensaajien Keskusliitto Pirkanmaan Piiri ry

Lempäälän Eläkkeensaajat ry

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?