Se suuri ilo – valo voitti pimeyden

”Tahdon muistaa pitkäperjantain. Anteeksi syntini minäkin sain.  Tahdon muistaa pitkäperjantain, rakkaus vain mursi kuoleman lain.”

Tätä tekstiä kirjoittaessani, 1. pääsiäispäivän iltana, edellä mainitut ja monet muut pääsiäisajan laulujen säkeet ja sävelet täyttävät edelleen mieleni. Kuinka riemullisilta ja raikkailta ne kuulostivatkaan kiirastorstain koulupäivän päättäneessä perinteisessä yhteislauluhetkessä yli 500 oppilaan niitä laulaessa. ”Väistyvät varjot ja yö poissa on, auennut on sinitaivas… Taivainen valta on voittamaton, valkeni pääsiäisaamu.” Kiirastorstain yön ja pitkäperjantain pimeän jälkeen valo otti vallan ja toivo ja ilo täyttivät koko maailman.

”Täältä, kun lähdemme kulkemaan, pääsiäinen jatkua saa. Toiveikkaasti astumme tulevaan, pääsiäinen jatkua saa… Jeesus antoi meille tehtävän, pääsiäinen jatkua saa. Levittäkää viestiä elämän, pääsiäinen jatkua saa.”

Jeesuksen haudalle menneet naiset, Maria Magdaleena ja se toinen Maria, kokivat ihmeen, kun enkeli ilmoitti heille Jeesuksen ylösnousemuksesta. Nuo naiset saivat enkeliltä tehtävän toimia ylösnousemussanoman ensimmäisinä viestinviejinä. ”Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.” Vieläkin tapahtuneesta pelonsekaisin mielin, mutta sydän täynnä iloa, naiset lähtivät juosten kertomaan opetuslapsille suuresta ilosanomasta. Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti.

Pääsiäisajan tapahtumat ovat meille kaikille tuttuja. Saamme kokea ne joka vuosi yhä uudelleen kirkoissa, kotien pääsiäisperinteissä, Via Crucis -kulkueissa ja muissa hengellisissä tapahtumissa.  Pääsiäisen sanomassa on jotain suurta, josta taiteilijat, runoilijat ja säveltäjät ovat löytäneet inspiraatiota kautta vuosisatojen. Sanoman merkityksellisyys ja suuruus on kuitenkin siinä, että se on tarkoitettu meille jokaiselle. ”Sinun puolestasi annettu, sinun puolestasi vuodatettu.”Ilman ehtoja, Jumalan armosta meille annettu. Siihen iloon meidät on Jeesuksen aikalaisten tavoin kutsuttu sanansaattajiksi.

”Hän kanssamme käy tuleville teille, kanssamme käy, ilon antaa meille. Jeesus nousi ylös haudastaan.”

”Niin kuin taivaan enkeli mekin iloitsemme. Saamme rientää kertomaan: Nyt elää Jeesuksemme. Saamme rientää kertomaan: Nyt elää Jeesuksemme.”

 

Anneli Kesola

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?