Koiranäyttelyt ovat antoisa mutta aikaa vievä harrastus

15Koiranäyttely 1

Kirsi (vas.) ja Mirve Liius kasvattavat salukeja.

Ison kansainvälisen koiranäyttelyn järjestämisessä on puuhaa, mutta uurastus palkitaan hyvin sujuvana näyttelynä. Tämän tietävät lempääläläiset sisarukset Kirsi ja Mirve Liius, jotka ovat mukana organisoimassa Tampereella vapun jälkeen pidettävää näyttelyä.

Näyttelyyn osallistuu noin 4 000 koiraa, ja rotuja on esillä 300.

Massiivinen tapahtuma vaatii myös mittavat järjestelyt. Järjestäviä yhdistyksiä on toistakymmentä. Liiukset kuuluvat Pirkanmaan Vinttikoirakerhoon. Paikallisista yhdistyksistä mukana ovat myös LeVek, Vesilahden Metsästysyhdistys ja Kuljun Metsästysseura.

Yhteensä talkoolaisia on parisensataa, ja kaikki työ tehdään palkatta.

Mikä saa uurastamaan näyttelyn eteen?

– Koiranäyttelyissä on ihan oma tunnelmansa. Koiraporukkahenki yhdistää, vaikka meitä on monenlaisia harrastajia. Jotkut metsästävät, toiset harrastavat esimerkiksi jälkeä, Kirsi Liius sanoo.

Sisarukset innostuivat näyttelyistä vanhempiensa myötä 25 vuotta sitten, kun perheeseen tuli salukirotuinen koira, jota käytettiin näyttelyissä. Tytöt olivat jo tuolloin apureina mukana järjestämässä näyttelyitä.

Rohkeasti jututtamaan omistajia

Liiukset kasvattavat salukeja yhteisellä kennelnimellä. Näyttelyissä käymisen lisäksi koirat juoksevat kilpaa.

Näyttelyissä käydään ulkomaita myöten. Reissuihin palaa rahaa, mutta ne ovat samalla myös lomamatkoja, joilla tavataan tuttuja koiraihmisiä pitkin maailmaa.

Tampereellekin on tulossa sekä osallistujia että tuomareita muista maista. Kaukaisin tuomari tulee Brasiliasta saakka.

Tuomareillekaan ei makseta palkkaa, joskin kulut korvataan.

Liiukset kannustavat yleisöä menemään jututtamaan koirien omistajia ja kasvattajia kehän laidalle. Omistajat kertovat yleensä mielellään koiristaan, ja näyttelyssä pääsee hyvin vertailemaan eri rotujen ominaisuuksia. Näyttelyissä on koirillekin oma jännityksensä, mutta rotuominaisuudet tulevat silti selviksi. Terrierikehässä vipelletään ja räksytetään, kun taas tanskandogit makoilevat lunkeina.

Tampereen kansainvälinen koiranäyttely järjestetään 2.–3. toukokuuta messu- ja urheilukeskuksessa. Yleisölle on muun näyttelytouhun lisäksi lajien esittelyä, ja lapsille on lelukoirakilpailu sekä lauantaina että sunnuntaina.

15Koiranäyttely 3 15Koiranäyttely 2 15Koiranäyttely 4

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?