Parkkila etsii parannuskeinoja loiseläinten aiheuttamiin tauteihin

Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunta on myöntänyt 31 akatemiahankkeelle yhteensä noin 14 miljoonan euron rahoituksen.

Tampereen yliopistossa alkaa syyskuun alussa neljä nelivuotista akatemiahanketta. Yhtä ryhmää johtaa vesilahtelainen anatomian professori Seppo Parkkila, jonka ryhmä sai nelivuotisen apurahan parasiittitauteihin liittyvään tutkimukseen

Parkkilan akatemiahankkeessa tutkitaan beta-hiilihappoanhydraasia uutena kohdemolekyylinä loiseläinten aiheuttamien tautien diagnostiikkaan ja hoitoon. Tutkimus saa Akatemialta noin 432 000 euron rahoituksen.

– Tavoitteena on, että tunnistamme ja karakterisoimme rakenteellisesti ja toiminnallisesti uusia parasiitti-infektioihin liittyviä kohdeproteiineja, tunnistamme ja tuotamme uusia lääkeainemolekyylejä, joita voidaan mahdollisesti käyttää parasiitti-infektioiden hoitoon ja kehitämme geenitestejä, joilla voidaan osoittaa parasiitti-infektio biologisista näytteistä, Parkkila kertoo.

– Tämän projektin tulokset avaavat uusia mahdollisuuksia parasiitti-infektioiden diagnostiikkaan ja hoitoon. Tulokset antavat uutta toivoa sadoille miljoonille – miljardeille ihmisille, jotka kärsivät näistä usein erittäin vaikeista infektiosairauksista, Parkkila toteaa.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?