Ajopuuna oleminen on vältettävä

Vaalivoittaja Juha Sipilä käy ennen näkemättömällä tavalla hallituksen muodostamisen ja yhteiskuntasopimuksen kimppuun.  Hyvä niin – yhteiskunnan asioiden hoito vaatii nyt voimallisuutta ja uudistumista.

Suomalaiset ovat äänestäneet itselleen eduskunnan.  Samalla kun puolueiden ja etujärjestöjen on kunnioitettava tulosta, on uuden eduskunnan otettava haltuunsa se mandaatti, jonka on saanut.  Toisin sanoen asioita pitää ohjata kansanedustajalähtöisesti.  Puolueiden ja muiden intressiryhmien taustavaikuttajien on maltettava antaa eduskunnan päättää suurista linjoista, mutta minkäs teet, jos valitut edustajat eivät itse ota valtaansa. Täyttäkää siis velvollisuutenne, te kansan luottamuksen saaneet kansanedustajat.

Hallituksen muodostamisen oikea malli on sellainen, että siihen tulevien puolueiden, henkilöiden ja hallitusohjelman asioiden tulee muodostaa mahdollisimman laajan ja lujan ytimen. Se edellyttää yhteistä näkemystä tästä päivästä ja tulevaisuudesta.  Se edellyttää sitä, että osapuolet voivat luottaa yhteiseen politiikkaan.  Se edellyttää tinkimätöntä asialinjaa.

Suomi tarvitsee nyt pelastajia. On tärkeää konsensuksesta huolimatta pitää kiinni siitä, että kansantalous on saatava kuntoon – sitten meillä on varaa meille kaikille tärkeään hyvinvointiin.  Tätä periaatetta ei saa vesittää, ei edes ministerisalkun hinnalla.

Äänestäjien tahto on saattaa omia tärkeitä asioita ja näkökulmia eteenpäin.  Hallitukselta vaaditaan lujaa johtajuutta toteuttaa em. tavoite.  Aina se ei ole mahdollista ja luottamushenkilöiden täytyy osata valita päätöksensä.  Sitä on edustuksellinen demokratia, joka ei kansanäänestyksiä kaipaa.

 

Heska Korhonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?