Huuma eduskuntavaalien ympäriltä on laantunut, ja Lempäälän ja Vesilahden ääniharava Juha Kuisma arvioi nyt vaalitulostaan

Ensi kerralla sitten?

Vaalit olivat Juha Kuismalle melkoinen rutistus. Ehdokkuus seuraavissa, neljän vuoden päästä järjestettävissä vaaleissa houkuttaa. Kuva: Katariina Rannaste

Vaalit olivat Juha Kuismalle melkoinen rutistus. Ehdokkuus seuraavissa, neljän vuoden päästä järjestettävissä vaaleissa houkuttaa. Kuva: Katariina Rannaste

Eduskuntavaalit eivät menneet aivan toivotulla tavalla, Juha Kuisma myöntää. Hän odotti tulokselta enemmän.

– Vaalitulos otti aluksi uskomattomasti päähän. Lähdin sillä ajatuksella ehdokkaaksi, että työ tehdään läpimenon arvoisesti. Uskon, että olisin ollut Keskustan eduskuntaryhmässä porukkaa vahvistava voima.

Kaikkiin lopputulemiin oli silti varauduttu.

– Vaalipäivän iltana tuntui pahalta. Mutta kun asiaa oli pari päivää miettinyt, sitä hoksasi äänimäärän, 3 424, olevan ensikertalaiseksi hyvä. Parillakymmenellä kansanedustajalla on pienemmät henkilökohtaiset äänimäärät, hän toteaa.

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimiva Kuisma (kesk.) oli ääniharava Lempäälässä 1 170 äänellä ja Vesilahdessa 338 äänellä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Keskustan kolmas edustaja pääsi Pirkanmaalta eduskuntaan 4 707 äänellä.

Tulos on Kuisman mukaan kelvollinen kahdeksan kuukauden kampanjaan nähden.

– Kun minua ensimmäisen kerran pyydettiin ehdolle, kieltäydyin. Kun sitten tuli uusi pyyntö ja ilmeni, että Etelä-Pirkanmaalla oli otollinen tilanne, jäi kampanjointiin melko vähän aikaa.

– Kampanja keskitettiin tietoisesti Kissanmaan ja Urjalan väliselle yhdeksän kunnan alueelle.

Vaalien jälkeistä tunnelmaa on lievittänyt tukijoiden ja kampanjoinnissa mukana olleiden noin 50 ihmisen myönteinen palaute. Oloa on huojentanut sekin, ettei rahaa palanut kampanjointiin liikaa.

– Lupasin kotona, etten ota vaaleja varten velkaa. Olo on aika kuiva, mutta siitä huolimatta on helppo hengittää.

Vaalitilaisuuksissa iso työ

Vaalit olivat Juha Kuismalle rutistus, joka tiivistyi loppua kohden. Viimeisillä viikoilla vaalityö oli päivittäistä ja univajettakin syntyi.
Kuisma ja hänen kampanjaorganisaationsa tekivät vaalityötä muun muassa järjestämällä omia ja yhteistilaisuuksia sekä poliittisia väittelytilaisuuksia.

– Niiden valmisteluissa oli kampanjaporukalla iso työ, hän huomauttaa.

– En lähtenyt siihen, että matkailuautolla mennään marketin pihaan ja siinä puoli tuntia jaellaan brosyyria. Haimme syvempää kontaktia. Pyrin puhuttelemaan ihmisiä aamukahvipöydässä, kun he käyvät postia läpi.

Kuisma päätti käyttää vahvuuksiaan. Toimittajanakin työskennelleelle Kuismalle eri tiedotusvälineisiin mielipidetekstien kirjoittaminen oli luontevaa.

– Kirjoittajaprofiilini osui mielestäni nappiin. Kerroin, mitä uudistuksia tarvitaan, ja toin esille esimerkiksi biotalouden uutena teemana, mitä muilla ehdokkailla ei ollut.

– Meillä oli myös 100 000 kappaleen jakeluna oma vaalilehti, mutta se satsaus ei toiminut niin vahvasti kuin itse oletin.

– Jaoimme lisäksi omakoti -asumisen teemaan liittyviä talokortteja. Tampereelta niillä tuli selvästi kannatusta, jota tuskin muuten olisi voinut saada.

Seuraaviin vaaleihin on jo pyydetty

Entä seuraavat, neljän vuoden päästä järjestettävät eduskuntavaalit? Juha Kuisma sanoo, että pyyntöjä on jo tullut. Hän myöntää ehdokkuuden houkuttavan, mutta asiaa on vielä mietittävä.

– Siinä on oma houkutuksensa. Eduskuntavaalit olivat kokemuksena mahtava. Siinä oppii tuntemaan itseäänkin.

– Myös kampanjaorganisaatio oppii, kuinka asioita pitää tehdä. Ajatuksena on ollut, että kampanjakokemusta hyödynnetään seuraavissa kunnallisvaaleissa, vaikka ne hyvin erilaiset vaalit ovatkin.

Mitä vaalikampanjassa sitten pitäisi tehdä toisin? Ainakin maakunnallista näkyvyyttä pitää olla lisää, Kuisma miettii.

– Olisi luullut nimen ja naaman olevan tuttu, kun olen ollut Pirkanmaan kyläasiamies ja monessa mukana. Ehkä moni tunteekin minut, muttei poliittista profiiliani. Olen enempi yleiskeskustalainen ja puolueen sisällä jonkinasteinen edistysmielinen.

– Toinen huomionarvoinen asia olisi media. Ylöjärveltä läpimenneen Sami Savion lehti-ilmoittelussa on pohdittavaa. Toisto toimii, vaikkei miestä Ylöjärven ulkopuolella tunnettukaan.

Selvää on myös, että eduskuntavaalit olisivat neljä vuotta kestävä projekti.

– Eduskuntavaalien on oltava neljän vuoden kampanja, ja ehdokkaan on jo alusta lähtien kotiseudulla tehtävä selväksi, että nyt on tosi kyseessä.

– Lempäälä-Vesilahti on sen kokoinen kuntapari, että jos alue haluaa oman kansanedustajan, siitä pitäisi yhteistuumin päättää. Muutoin kehyskuntien poliittinen voima valuu tamperelaisehdokkaille.

 

Kommentit (2)

  1. Nina Nupponen

    Juha. Toivottavasti kuitenkin joku sopivan ministerisalkun saava kepulainen harkitsee, ja ottaa sinut oikeaksi kädeksi ministeriöön. Lempääläläiset eivät valitettavasti osanneet keskittää ääniään, mitä järkeä oli tamperelaiselle äänensä antaa kysyinkin monelta äänestäneeltä, heille Lempäälä on kai lähinnä vain mt-varrella oleva ”kylä”…Kunnallisvaaleihin sitten seuraava ponnistus ja lisäpaikkoja hakemaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?