Lempäälä hemmottelee polkupyöräilijöitä

Miikka Brandt on innokas pyöräilijä.

Miikka Brandt on innokas pyöräilijä.

Lempäälä tarjoaa mainiot mahdollisuudet polkupyöräilyyn. Niitä esiteltiin Luovasti liikkuva Lempäälä -terveysliikunnan hankkeen järjestämässä tapahtumassa Ideaparkissa tiistaina 12. toukokuuta.

Esko Mäkelä oli kuusivuotiaan Miikka Brandtin kanssa asioilla kauppakeskuksessa ja osui paikalle sattumalta. Hän tutustui kunnan tekemiin pyöräilykarttoihin ja yllättyi reittien monipuolisuudesta.

– Olen muuttanut Lempäälään Tampereelta enkä tiennyt, että täällä on näin hyvät pyöräilyverkostot. En ole aikaisemmin juuri harrastanut pyöräilyä, mutta lasten myötä olen alkanut kiinnostua siitä. Pojat ovat innokkaita pyöräilijöitä, Mäkelä sanoo.

Miikka vahvistaa sanat ja kiipeää innokkaasti näytteillä olevan pyörän selkään valokuvausta varten.

Mari Vesaluoma ja Jaana Heikinsuo kunnan liikuntapalveluista kehuvat hekin Lempäälän pyöräilymahdollisuuksia. Hiukan pääreittejä sivummalla on maalaismaisemia, joissa on nautinto pyöräillä. Toisaalta moni taittaa työmatkat polkien, sillä pyörätieverkosto on laaja.

– Pyöräily on pehmeä liikuntamuoto eikä rasita esimerkiksi polvia. Samalla saa raitista ilmaa ja pääsee nauttimaan luonnosta sekä maisemista, Heikinsuo hehkuttaa.

Enimmäkseen maltillista menoa

Ylikonstaapeli Veijo Niemi kertoo, että pyöräilijät noudattavat Lempäälässä liikennesääntöjä paremmin kuin vaikkapa Tampereella. Osittain tämä johtuu siitä, että kunnassa on kattavat kevyen liikenteen väylät. Pyöräilijöiden ei tarvitse valita, uskaltautuako autojen sekaan vai ajaako jalkakäytävällä, vaikka se ei ole sallittua kuin alle 12-vuotiaille.

Tyypillisinä polkupyöräilijöiden tekeminä rikkeinä hän mainitsee kypärättömyyden sekä sen, että kadulla pyöräilevä hyppää punaisten liikennevalojen kohdalla jalkakäytävälle ja jatkaa matkaa sitä pitkin, jotta ei tarvitse pysähtyä valoihin.

– Eiväthän autotkaan voi mennä jalkakäytävälle ajelemaan, Niemi huomauttaa.

Polkupyörällä voi harrastaa myös extremelajeja. Jukka Mäennenä esitteli huimia BMX-hyppyjä pyöränsä kanssa. Hänen mukaansa tempuilla voi ilmaista itseään ja samalla pitää hauskaa. Mäennenä kutsuukin Freestyle BMX:ää telinevoimisteluksi, jota tehdään pyörän kanssa.

Luovasti liikkuva Lempäälä -hanke järjesti reilun viikon aikana myös muita pyöräilytapahtumia, joilla haluttiin kannustaa liikkumaan.

20Pyöräilytapahtuma 5

Spinningin harrastajat näyttivät mallia, kuinka pyörällä saa hien pintaan.

20Pyöräilytapahtuma 4

Jukka Mäennenä teki pyörällä huimia hyppyjä.

20Pyöräilytapahtuma 3 20Pyöräilytapahtuma 2

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?