Irrallaan olevat koirat ja kissat vaarana pesiville linnuille

Pesällään hautova laulujoutsenemo. Kuva: Jukka T. Helin

Pesällään hautova laulujoutsenemo. Kuva: Jukka T. Helin

Lintujen pesimäkausi on täyttä vauhtia menossa. Vesilinnut hautovat pesillä tai poikueita alkaa näkyä maastossa. Monet linnut pesivät myös maahan tai mataliin pensaisiin. On jälleen aika muistuttaa koiranomistajia siitä, että koiria ei saa ulkoiluttaa pitämällä koiria irrallaan. Kun koirien annetaan kulkea vapaasti, moni linnunpesä tuhoutuu tai poikueiden elossapysyminen vaarantuu. Vastuullinen koiranomistaja huolehtii siitä, että koira ei tuota häiriötä pesivälle linnustolle eikä muullekaan linnustolle tai muille eläimille.

Koirat on pidettävä kytkettyinä tai koirien on oltava välittömästi kytkettävissä 1.3.–19.8. välisenä aikana. Taajama-alueella koirat on pidettävä kytkettyinä koko vuoden. Ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa koiria ei saa pitää vapaana toisen alueella.

Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys vetoaa koiranomistajiin, jotta koiranomistajat ottaisivat huomioon linnustonsuojelulliset näkökohdat ulkoiluttaessaan koiria. Koiria ei pidä laskea vapaaksi juoksentelemaan pesimäaikaan luodoille ja saarille, koska tällä tavalla aiheutetaan pesien ja poikueiden tuhoutumisia. Luodoille ja saarille nousemista lintujen pesimäaikaan on muutoinkin vältettävä.

Myös kissat pyydystävät lintuja sekä tuhoavat lintujen pesiä ja poikueita. Tästä syystä kissojen tai koirien ei tule sallia pesimäkaudella kuljeskella vapaasti.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?