Kun "Pohjola-laiva" liikkui Suonojärvellä

Mökkielämää 50-luvulla Vesilahden Suonojärven rannalla

Kaunis Suonojärvi sijaitsee läntisellä Vesilahdella. Muutamana ensimmäisenä kesänä ”kesähuvilanamme” toimi Suonojärven rantaniityllä vuosikaudet palvellut hirsinen, harmaaksi syöpynyt heinälato. Vanha pärekatto oli jo paremmat päivänsä nähnyt, eivätkä ne kaikki räystäslaudatkaan tainneet enää koko pituudelta olla kiinni. Seinien sisävuoraus tehtiin pahvittamalla.

Tämä "kesämökki" oli ensimmäisiä Suonojärvellä.

Tämä ”kesämökki” oli ensimmäisiä Suonojärvellä.

Meitä asui siinä kaksi perhettä, isän sisko perheineen ja meidän perheemme. Niin ja kissa myös. Eiköhän se lato palvellut tarkoitustaan pääasiassa nukkumisessa. Patjat täytettiin muistini mukaan heinillä. Tämä ”kesämökki” oli Suonojärvellä ensimmäisiä.

Kesä 1955 on muistoissa säilynyt hellekesänä, jota muutamat säilyneet valokuvat hyvin vahvistavat.

Mökkimatkat Tampereelta tehtiin Rautalinin piikkinokkaisilla linja-autoilla. Tiet olivat mäkisiä ja autot lujilla, sillä asvalttipinnoite päättyi Pispalaan. Kuljettaja kävi etenkin kovalla vesisateella konepellin alla tarkistamassa koneen kuntoa.

Toinenkin linja-autoyhteys oli: Lauttakylän autot kulkivat Pyhäjärven eteläpuolta Lempäälän kautta. Sai oikein valita, mitä kautta kulki.

Linjurikyydillä ja soutuveneellä mökille

Lauantai oli tuohon aikaan vanhemmilla vielä työpäivä, minkä päätyttyä kiirehdimme Tampereella usein Aleksanterin kirkon kohdalla olevalle linja-autopysäkille. Siitä oli reilun tunnin matka linjurilla, ja loppuosuus kuljettiin soutuveneellä jokea ja järveä myöten perille mökkirantaan. Sunnuntai-iltana sama reitti takaisin.

Vene odotti viikot maatalon jokirannassa. Tietä myöten olisi kävelymatka ollut noin kaksi kilometriä. Vene olikin hyvä apulainen tavaroille ja mökkimatkalaisille.

Linja-autolla pääsi tuolloin todellakin vielä mökkimatkat. Henkilöauton omistajat olivat harvassa, toki poikkeuksiakin oli. Muistissa on vanhemman serkkuni sen aikaiset hienot autot, joilla hän mökkimatkat teki. Myös polkupyörillä tuli mökkimatkoja tehtyä ja monia mukavia muistoja niistäkin reissuista on.

Linja-auton kuljettajana toimi tuohon aikaan Rämsöön kylältä oleva herrasmieskuljettaja. Muitakin paikallisia kuljettajia oli. Heillä oli ikään kuin oma kotilinja. Kylältä löytyi osaava kuorma-autoilijakin, jolta myös apuja saimme.

Pienenä yksityiskohtana kerrottakoon, että kun linja-auto saapui määränpäähän Rämsöön risteykseen, jossa tuolloin oli vielä osuusliikkeen kauppamyymälä, kuljettaja ilmoitti kuuluvalla äänellä: ”Rämpsöön keskustori!”.

Kylässä oli tuohon aikaan toinenkin kauppa. Yksityinen pitäjä joen rannassa, jossa myös usein poikettiin ostoksilla ennen venematkaa mökille. Kaupat olivat tärkeitä ruokien ostoon ja pienen matkan päässä mökiltä.

Maitoa, talkkunaa ja mm. kutunjuustoa saatiin kylän taloista ostettua. ”Maitotinki” oli lähimaalaistaloon, josta usein veneelläkin maidot haettiin.

Mökki rakenteilla "kierrätyspuista".

Mökki rakenteilla ”kierrätyspuista”.

Elettiin 1950-luvun loppuvuosia, kun uuden mökkirakennuksen suunnittelu ja rakentaminen alkoi. Siitäkään mökistä, joka kasattiin vanhasta kylältä siirretystä hirsirakennuksesta, ei ole jäljellä kuvia. Hyviä muistikuvia kyllä on paljon. Myös monia kommelluksia niiltä ajoilta riittää. Mutta niinhän se on, että jos ei välillä kompuroi, ei mitään opikaan.

Me kaupunkilaisnuoret olimme aamusta iltaan myös maaseudulla vauhdissa järven rannassa, jossa tekemistä riitti. Mustikat löydettiin läheisiltä mäiltä. Puolukoita keräiltiin alkuvuosina vähän kauempaakin ja tutustuttiin ns. käärmerinteisiin. Uimaan opittiin ja veneilytaidot sekä soutamiset ja melomiset. Mato-onget olivat ahkerassa käytössä. Jos oli heinälato ”kesämökkinä”, niin kylän heinäpellollakin kesäisin oltiin apuvoimana.

Oma ”Pohjola-laiva” seilasi Suonojärvellä

Kuvassa oikealla puolella laivan kapteeni ja vasemmalla kirjoittaja.

Kuvassa oikealla puolella laivan kapteeni ja vasemmalla kirjoittaja.

Myös ”Pohjola-laiva” eli tukeista kasattu lautta saatiin yhdessä kasattua. Amurissa ja Näsijärven Mustanlahden rannalla, laivasataman lähellä kasvaneena Pohjola-laivan nimi tuli luonnostaan lautalle.

Kirjoittaja oli siihen aikaan aika nuori, eivätkä yksityiskohdat ole muistissa kasauksesta. Sen kuitenkin muistan, että ainespuut eivät tainneet löytyä ihan luvallisesta paikasta. Siitä saatiin kyllä vanhemmilta kuulla.

Nyt oikea Pohjola-laiva on ruostuneena runkona Ruoveden Jäminkipohjassa, jossa sen nykyisen Tarjanne-laivareitin kulkijat joka kesä näkevät. Itsekin näin sen viime kesänä.

Eräänä 50-luvun kesämuistona mieleeni on jäänyt nuorten suunnittelema ja lupaama pyörämatka mökiltä Tampereelle, joka kuitenkin peruuntui huonon sään takia. Vanhemmat olivat kotona odottamassa ja seurasivat kelloa, unta ei varmaankaan saatu. Puhelin oli tuolloin vain joissain harvoissa taloissa. Äiti paniikissa sitten soitti mökin vastarannan maataloon, josta toiminnan isäntä lähti soutamaan ilta-yötä selän poikki mökille ja varmistamaan poikien nukkuvan rauhallisia unia. Helpottava soitto saatiin kotiin, jossa ilmeisesti ryhdyttiin myös nukkumaan asian selvittyä.

 Metsät ja maisema muuttuneet

Vuosikymmenten aikana on ollut mökkiläisenä mielenkiintoista seurata ympäristön metsien kasvua. Mökkitontin ympäristön metsät on aina toistuvin välein eri puolilta kaadettu ja hyödynnetty maanomistajien toimesta oikea-aikaisesti. Vuosien saatossa on uusi rehevä metsä peittänyt taas rinteet ja maat alleen.

Sittemmin paikalle rakennetuissa mökeissä olemme halunneet säilyttää vanhaa henkeä ajatuksena pitää ne mökkeinä ilman nykyajan mukavuuksia.

Tarinaa ja kuvia taitaisi löytyä pieneen kirjaan asti veneenlaskuineen, kalareissuineen ja moninaisine ”remppoineen” kommelluksista puhumattakaan. Mökkiaiheisia kuvia on monta albumia. Pieni erikoisuus on myös seurannut juhannuksia. Varmaan 60-luvulla alkanut perinne on ns. ”juhannuslenkki”, juosten tai kävellen tehty reippailu juhannus-aattona on tainnut jatkua lähes katkeamatta vuosittain. Siinähän on paljon edesauttanut liikkuvan nuorison aktiivisuus.

Myös ensimmäinen joulu ja talvi mökillä on jäänyt mieleen pysyvästi.

Tässä näitä muutamia mökkiläisen muistissa säilyneitä asioita 60 vuoden mökkimatkalta.

 

Pentti Lehtonen
Kirjoittaja on viettänyt mökkikesiä 50-luvun puolivälistä lähtien Suonojärvellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?