Vanhojen hautojen haltijoita etsitään Lempäälässä. Jos hautaa ei lunasteta uudelleen, tulee siitä uusi hautapaikka.

Vanhoja hautoja uuteen käyttöön

Hautausmaalla on vuosien saatossa vinoon painuneita hautakiviä. Seurakunta kehottaa oikaisemaan ne lapuin. Kuva: Katariina Rannaste

Hautausmaalla on vuosien saatossa vinoon painuneita hautakiviä. Oikaisemiseen kehottavia lappuja on laitettu noin sadalle hoitohaudalle.

Lempäälässä yli sadan vanhan haudan hallinta-aika on päättynyt. Seurakunta etsii parhaillaan haltijoita 120 vanhalle hautapaikalle, jotka siirtyvät seurakunnan haltuun, mikäli hautaoikeuden haltija ei lunasta hautapaikkaa uudelleen.

Hautojen haltijoille lähetetään kahden-kolmen viikon sisällä asiasta kirje, ja haudoille asetetaan myös tiedote, jossa kerrotaan hallinta-ajan päättymisestä ja kehotetaan ottamaan yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

– Jos hautaa ei lunasteta, siitä tulee ajan myötä uusi hautapaikka. Hautaoikeus siirtyy seurakunnalle ja seurakunta luovuttaa hautapaikan uudelleen käyttöön sukuhautapaikkana, kertoo seurakuntapuutarhuri Petri Solja.

Jos omaisia ei tavoiteta tai kukaan ei halua maksaa haudan jatkoaikaa, omaisilla on halutessaan puoli vuotta aikaa noutaa hautamuistomerkki pois. Sen jälkeen hautamuistomerkki siirtyy seurakunnalle vastikkeetta ja seurakunta toimittaa sen hävitettäväksi.

Kulttuurihistoriallisesti merkittävät hautapaikat ja muistomerkit säilytetään osana hautausmaata.

– Seurakunnan hoidossa on parikymmentä kulttuurihistoriallisesti merkittävää hautapaikkaa, mutta tiettävästi niitä on viisi- tai kuusikymmentä, Solja mainitsee.

Vinoja hautakiviä kehotetaan oikomaan

Seurakunta on laittanut hautojen haltijoille myös oikomiskehotuksia. Pyhän Birgitan kirkon viereisellä hautausmaalla on hautakiviä, jotka ovat vuosien saatossa painuneet vinoon. Kallistuneet kivet voivat pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita työntekijöille ja kirkkomaalla kulkeville.

Kehotuslappuja on laitettu noin sadalle hoitohaudalle. Laputus koskee ainoastaan hoitohautoja.

– Hoitohautojen kallistuneet hautakivet ovat vaaraksi hautausmaalla työskentelevälle henkilökunnalle. Kun hautapaikalla käydään hoitamassa kesäkukkia, on olemassa merkittävä riski, että hautakivi kaatuu päälle, Petri Solja kertoo.

Hautamuistomerkin oikaisu on hautapaikan haltijan tai omaisten vastuulla.

 

Hautausmaalla on kulttuurihistoriallisesti merkittäviä hautapaikkoja. Kuva: Katariina Rannaste

Hautausmaalla on kulttuurihistoriallisesti merkittäviä hautapaikkoja. Kuva: Katariina Rannaste

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?