Vuorotteluvapaalla voi kokeilla siipiään

Vuorotteluvapaalla oleva Tom Lahti kokeilee siipiään valokuvaajana. Aikaa riittää paremmin nyt työn lisäksi myös perheelle.

Vuorotteluvapaalla oleva Tom Lahti kokeilee siipiään valokuvaajana. Aikaa riittää paremmin nyt työn lisäksi myös perheelle.

Viime talvena Tom Lahti oli kiireinen mies. Kiirettä piti sekä päivätyön ja oman yrityksen pyörittämisessä, eikä aikaa tahtonut työteolta riittää enää perheellekään. Sandvikilla laadunohjaajana toimiva Lahti päätti helmikuussa jäädä päivätyöstään vuorotteluvapaalle, ja kokeilla, miten siivet kantavat valokuvaajana omassa FoTom-yrityksessä.

Vuorotteluvapaan myötä rakas sivutyö muuttui päätyöksi ja se antoi mahdollisuuden irrottaa työ vapaa-ajasta.

Valokuvaaja viettää paljon aikaa tietokoneen edessä. Tunnin kuvaus tietää kolmen tunnin kuvankäsittelyä.

Valokuvaaja viettää paljon aikaa tietokoneen edessä. Tunnin kuvaus tietää kolmen tunnin kuvankäsittelyä.

–Työ on kuitenkin toissijaista. Oikeasti tärkeät asiat ovat kotona. Perhekin on tyytyväinen, kun isää näkyy kotona enemmän, Lahti toteaa.

David Jeszenszki ja Tom Lahti mallikansiokuvauksissa.

David Jeszenszki ja Tom Lahti mallikansiokuvauksissa.

Talven väsymyksestä ei kesän alussa ole enää tietoakaan, vaan miehen energiatasot ovat nyt kohdallaan. Pyynikillä sijaitsevassa studiossaan Lahti kuvaa paljon muun muassa mallikansioita mallin uraa aloitteleville. Hän tekee myös mainoskuvausta yrityksille sekä perinteistä perhe- ja juhlakuvausta.

Erityisesti Lahtea kiinnostaa taidekuvaus. Hän kuvaisi valojen ja varjojen leikittelyä ihmisvartalolla enemmänkin, kunhan vain löytyisi rohkeita ja heittäytyviä malleja. Parhaat kuvat löytävät tiensä FoTomin nettisivujen kuvagalleriaan.

Valokuvaus on tullut rakkaasta harrastuksesta päätyöksi vaivihkaa. Viitisen vuotta sitten ensimmäisen digijärjestelmäkameran ostettuaan Lahti alkoi saada pyyntöjä tulla kuvaamaan sinne ja tänne. Erityisenä käännekohtana Lahti pitää erästä työväenopiston kurssia. Siellä hän sai valokuvaamiseensa uuden näkökulman.

– Tärkein on kuitenkin kameran takana. Päässä pitää olla visio kuvasta ja pitää saada kuva näyttämään mielenkiintoiselta. Mitä enemmän kuvaa, sitä kriittisemmäksi omia kuviaan kohtaan tulee. Työtä tekemällä oppii.

Iso osa valokuvaajan työtä on kuvien jälkikäsittely. Tunnin kuvaus tietää noin kolmen tunnin tietokonesessiota. Kuvankäsittelyn mahdollisuudet kiehtovat Lahtea ja ne tuovat myös lähes rajattomat mahdollisuudet asiakkaille.

Vapaa-aikanaan Lahden voi löytää Vesilahden kodistansa pihahommista, vetämästä karaokea, tekemästä dj-hommia tai kunnanvaltuuston kokouksesta. Jatkosta hän ei hiiskahda, vaan on tyytyväinen tähän hetkeen.

– Olen positiivisesti yllättynyt, miten hyvin yritys on lähtenyt pyörimään tässä taloudellisessa tilanteessa. Toivon, että tilanne on jatkossakin niin. Yrittäjän arki on arvaamatonta.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?