Säkkijärvellä Lempäänjärvi

Onko Lempäälän-Vesilahden Sanomissa 27. toukokuuta esitelty Korpisoturin keittokirjan Lempäälän lotina -resepti saanut inspiraationsa Pirkanmaan Lempäälästä vai jostain toisesta samannimisestä paikasta?

Erityisasiantuntija Helinä Uusitalo Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkistosta tutki pyynnöstä, onko maassamme ollut Lempäälä-nimistä kylää ehkä Kannaksella tai muualla sotatoimialueella viime jatkosodan aikana.

– Lempäälä-nimiä näyttää kokonaisuudessaan olevan vain muutama. Nimiarkiston suulliseen perimätietoon perustuvista paikannimikokoelmista löytyy Pirkanmaan Lempäälän pitäjä sekä Tuusniemeltä Lempäälän palstatila Mustosen lammen rannalta.

Vuonna 1951 saadun nimitiedon mukaan Kakskerrassa on ollut tilan nimi Lempälä (murreasu lemppälä; myös pieni kylä); tila yhdistettiin sittemmin Aatilaan.

– Peruskartan mukaan Kakskerrassa, joka on nykyisin Turkua, näyttää kyllä nykyisin olevan Lempäälä-niminen tila.

Uusitalo toteaa, että kokoelmissa mainitaan Lempää-nimiä Forssasta (kylä) ja Luhangalta (tila) sekä luovutetun Karjalan puolelta Säkkijärveltä Lempäänjärvi (Ylä-Hämeen kylässä). Lempiälä-nimiset kylät löytyvät ainakin Lappeenrannasta ja Ruokolahdelta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?