Vielä ehtii palauttaa omavalvontalomakkeen

Katse oman kodin paloturvallisuuteen

Hakkarissa asuva Valto Mantila pitää tapanaan säännöllisesti tarkistaa kotin a palovaroittimien kunnon. Kuva: Erkki Koivisto

Hakkarissa asuva Valto Mantila pitää tapanaan säännöllisesti tarkistaa kotinsa palovaroittimien kunnon. Kuva: Erkki Koivisto

Pirkanmaan pelastuslaitos lähetti huhtikuussa omavalvontakirjeen noin 12 000 pirkanmaalaiseen talouteen. Kirjeessä oli ohjeet, joilla omakotitalon asukkaat voivat tehdä omatoimisen kartoituksen kotinsa paloturvallisuusasioista.

Omavalvontakirjeen mukana oli tarkastuslomake, joka palautetaan pelastuslaitokselle. Lomakkeessa ilmoitettu palautusaika on päättynyt, mutta pelastuslaitos toivoo, että niitä vielä palautetaan.

Pelastuslaitos kirjaa palautetun lomakkeen perusteella asukkaan tekemän omavalvonnan rekisteriinsä ja arvioi mahdolliset jälkivalvontatarpeet. Omavalvontalomakkeen täyttämisellä ja sen palauttamisella korvataan perinteinen palotarkastus. Jos lomaketta ei palauteta, pelastuslaitos tekee kohteeseen perinteisen palotarkastuksen.

– Viranomaisen  eli palomiehen tekemä palotarkastus on asukkaalle ilmainen, mutta toivomme, että jokainen asukas olisi aktiivinen ja täyttäisi omavalvontasopimuksen, jolloin hän joutuu itse pohtimaan pientalon paloturvallisuusasioita. Sellainen ajatus tässä on taustalla, sanoo johtava palotarkastaja Pekka Mutikainen.

Asuin- ja vapaa-ajan rakennusten valvonnan määräväliksi on  Pirkanmaan pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksessä määritelty enintään viisi vuotta. Pirkanmaalla on noin 100 000 pientaloa. Omavalvontalomakkeita lähetetään vuosittain noin 20 000.

Yleensä lomakkeista palautetaan 70–80 prosenttia. Lempäälään kirjeitä lähti huhtikuussa noin 370 kappaletta, mutta tällä kertaa Vesilahteen ei yhtään.

Omavalvontalomakkeessa on 14 kohdan kysymyspatteri, jossa tiedustellaan mm. kykyä toimia onnettomuustilanteessa ja palovaroittimien kuntoa. Kuhunkin kohtaan asukas kuittaa ”korjattavaa” tai ”kunnossa”.

– Jokainen lomake käydään läpi pelastuslaitoksessa. Riippuen puutteista muistutamme asukasta hänen vastauksistaan soveliaan ajan kuluttua, sanoo Pekka Mutikainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?