Tavoitteellinen lukutahti tuotti tulosta

Kevät oli Totti Hämäläiselle työntäyteinen, mutta eipä se toimeliasta nuorta miestä liiemmin haitannut. - Viihdyn, kun saan tehdä. En edes välitä loikoilemisesta, hän tuumaa. Kuva: Katariina Rannaste

Kevät oli Totti Hämäläiselle työntäyteinen, mutta eipä se toimeliasta nuorta miestä liiemmin haitannut. – Viihdyn, kun saan tehdä. En edes välitä loikoilemisesta, hän tuumaa. Kuva: Katariina Rannaste

Haikeaa ja onnellista. Siinä olivat uuden ylioppilaan, lempääläläisen Totti Hämäläisen päällimmäiset tuntemukset siitä, että ylioppilaskirjoitukset olivat ohi ja lakin sai painaa päähänsä. Lempäälän lukion parhaaseen tulokseen, neljä laudaturia ja kolme eximiaa, yltäneellä Hämäläisellä on takanaan rankka kevät.

Oppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtajan hommat pitivät kiireisenä, ja ylioppilaskirjoitusten ja pääsykokeiden vuoksi lukutahti oli kova.

– Kevät otti voimille, mutta kyllä sen jaksoi. Hommaa on ollut paljon, mutta ei niin paljon, että olisin puhki, uuden ylioppilaan puheen lukion valmistujaisjuhlassa pitänyt Hämäläinen toteaa.

– Olin aika tuttu näky opettajanhuoneessa. Omaa kahvikuppia en sinne sentään saanut, hän naurahtaa.

Haikeaksi Hämäläinen kokee lukion jättämisen. Pieni lukio on ollut tiivis yhteisö.

– Lukiossa on ollut tosi mukavaa. Kaikki ovat tunteneet toisensa ja olleet mukana ja osallistuneet aina, kun jotain on järjestetty. Kaveriporukka on pysynyt samana ala-asteelta lukioon. Nyt lähdemme hieman eri suuntiin.

– Samalla olen onnellinen, että lukio on ohi. Lukiossa on ollut tekemistä ja puuhaa tarpeeksi. Olen ollut järjestämässä tapahtumia ja mukana erilaisissa työryhmissä, muun muassa suunnittelemassa uutta lukiorakennusta. Laakereilla ei ole liiemmin päässyt lepäämään.

Totti Hämäläisen mukaan ylioppilaskirjoitukset menivät juuri niin kuin niiden pitikin. Oma taso säilyi hyvin ja arvosanoihin hän on tyytyväinen. Hampaankoloon kuitenkin jäi pitkän matematiikan tulos; Hämäläinen jäi yhden pisteen päähän 1 000 euron stipendistä, joita Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö jakoi matematiikan yo-kirjoituksissa ansioituneille nuorille.

– Sain 62 pistettä, kun 63 pisteellä olisin saanut stipendin. Piste vähennettiin pilkkuvirheestä, sillä olin laskimesta kopioinut yhden desimaalin väärin.

– Tulos vähän ärsyttää, mutta selvästi jotakin oppimisen varaakin jäi.

Yo-tuloksia Hämäläinen ei silti aio korottaa, eikä lukion kirjoja enää avata. Suunta on jo eteenpäin.

Kesä ei kulu löhöillessä

Totti Hämäläisen tähtäimessä ovat opinnot Helsingin yliopistossa: politiikasta kiinnostunut ja asianajajan uraa harkitseva Hämäläinen haki opiskelupaikkaa oikeustieteellisestä.

– Ala kiinnostaa minua monipuolisuutensa vuoksi, viikko sitten maanantaina pääsykokeissa ollut Hämäläinen kertoo.

Myös kotimaan ja ulkomaan politiikkaa hän pitää mielenkiintoisena. Hämäläisen kirjoittama, lukion parhaaksi valittu äidinkielen aine käsitteli Vladimir Putinin palauttamaa Venäjän suurvalta-asemaa. Aine julkaistiin 27. toukokuuta L-VS:ssä.

Pääsykokeiden tuloksia Totti Hämäläinen ei ehdi jännittämään. Kesä menee töiden parissa HR- ja palkkapalveluita tarjoavassa Silta Oy:ssä Tampereella.

Jos hän ei opiskelupaikkaa onnistu ensi syksyksi saamaan, avautuu se mahdollisuus varmaan jatkossa, Hämäläinen on toiveikas.

– Jos en pääse ensi syksynä kouluun, aion tehdä töitä. Kutsu on myös käynyt armeijaan Parolaan tammikuussa.

Edessä on joka tapauksessa erilainen kesä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?