Kulttuurilla kurssi nousuun

Kulttuuri sanana juontaa juurensa latinan kielen maanviljelyä tarkoittavasta cultura- (myöh. agricultura) sanasta. Kun nykyään kulttuuri helposti mielletään lähes yksinomaan esteettisesti taide-elämään ja -harrastuksiin liittyväksi, alun alkaen sanan merkityssisältö oli paljon laaja-alaisempi. Kun iso joukko ihmisiä ei enää ollut hajallaan metsästäjä-keräilijöinä, vaan yhä pidempiä aikoja suurella joukolla viljelystensä  äärellä, yksilöiden välillä alkoi kehittyä yhteisöllisyyttä. Sivilisaatiokehitys edesauttoi yksilön koko henkisen elämän kehittämistä ja jalostamista. Kulttuuri synnytti taiteiden lisäksi tieteet, historian ja filosofian, tavat ja uskomukset, elinkeinot, talouden ja tekniikan – koko aineellisen elämän. Kaikki, ei vain taide, alkoi siitä, että ihmiset kerääntyivät yhteen.

Uusi hallitus on supistamassa ja leikkamassa. Kipeää tekee, ja budjettikurin luvataan olevan kova. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Lasonen (kok.) sanoo kulttuurin kuitenkin säästyvän leikkauksilta.

Suomen kansallisvarallisuus on levännyt pitkään hyvässä koulutuksessa, jota PISA-tutkimuksetkin ilmentävät.  Maamme korkeakoulut eivät kansainvälisissä vertailuissa kuitenkaan lukeudu huippuopinahjojen joukkoon. Korkeakoulujemme kansainvälistyminen ja opiskelijoidemme verkostuminen nykyisestä vähenee, jos EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille lätkäistään lukukausimaksut. Hyöty ulkomaalaisen opiskelijan tulemisesta Suomeen jää jatkossa pahimmassa tapauksesa molemmin puolin hyödyntämättä.

Kun opetusta jatkossa supistetaan, kulttuuripanostuksin on  vastaavasti pyrittävä edesauttamaan kaikkinaista ihmisten välistä kanssakäymistä. Se voi poikia mitä vain ja mitä ilmeisimmin myös kestävällä pohjalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?