Keskoslapsille sata nuppupeittoa

Eeva Mantila on ommellut keskospienokaisille sata tilkkupeitetä, nuppupeittoa. Kuva: Erkki Koivisto

Eeva Mantila on ommellut keskospienokaisille sata tilkkupeitetä, nuppupeittoa. Kuva: Erkki Koivisto

Eeva Mantila kerää tyttärentyttärensä Laura Grönlundin kanssa pienenpieniä, vain 50 x 50 senttimetrin kokoisia, tilkkupeittoja omakotitalon kuivaustelineeltä tuulettumasta. Pian kaksikko ajaa Tampereelle, ja Taysin vastasyntyneiden teho-osasto saa vastaanottaa kolme suurta Ikean kassillista eli yhteensä sata Mantilan tekemää kauniin värikästä tilkkupeitettä.

Peitteet eivät voi olla suurempia, sillä niiden on mahduttava keskoskaappiin.

Lahjoitusta vaille päätöksensä saaneen käsityöhankkeensa Mantila aloitti vähin erin jo kolmisen vuotta sitten – sen jälkeen kun oli Raija Vastamaan Lempäälä-opistossa vetämän käsityöpiirin muiden kurssilaisten mukana luovuttamassa edellisen kerran keskoslapsille noin 150 puuvillaista nuppupeittoa.

– Ottivat mielihyvin vastaan. Keskoskaapeissa tehohoidossa olevat pikkuiset ovat kuin nuppuja; vierailumme aikaan pienin vauvoista oli vain  850-grammainen, muistelee Eeva Mantila.

Mantilan kummitytön lapsi syntyi aikanaan Helsingissä keskosena.

Eeva Mantila ja tyttärentytär Laura Grönlund keräsivät nuppupeitot tuulettumasta lahjoittaakseen ne Taysiin. Kuva: Erkki Koivisto

Eeva Mantila ja tyttärentytär Laura Grönlund keräsivät nuppupeitot tuulettumasta lahjoittaakseen ne Taysiin. Kuva: Erkki Koivisto

– Nyt kolmetoista täyttävä poika painoi syntyessään vain kilon. Hänkin sai jo silloin keskoskaappiin oman  nuppupeiton, kertoo Mantila yhden naisen rupeamansa inspiraation lähteen.

– Soitin eilen Taysiin, ja sieltä sanottiin, että tänään saa tuoda.

Taidokkaissa nuppupeitoissa päällimmäisenä on useasta kymmenestä eri palasesta ja kierroksesta koostuva kauniskuvioinen pintakerros. Välissä on takaa paikoilleen tikattu vanukerros ja taimmaisena yhtenäinen ja pehmeä, usein flanellinen taustakangas.

Käsitöistä mitään ymmärtämätönkin käsittää, että ompelutunteja on kertynyt runsaasti.

Peittoihin  käytettävä ompelumateriaali on uutta ja käyttämätöntä kangasta.

Kun tieto Eeva Mantilan pyrkimyksestä levisi, hänen ystävänsä alkoivat kiikuttaa ahkeralle käsityöihmiselle ja tilkkutyöekspertille puuvillakankaisia kuvia kuten nalleja, autoja ja muita hahmoja. Sellaisen ympärille käsistään kätevä tekstiili-ihminen surrautteli tilkkutyötekniikalla useita kerroksia ja sävy sävyyn sopivia kankaan kaistaleita.

Puhtaat ja pikkuvauvoille turvalliset tilkut ovat enimmäkseen tähdepaloja Eeva Mantilan muista käsitöistä, muun muassa lapsenlapsilleen tekemistä peitoista. Hän on saanut paljon taustakankaitakin ystäviltään.

– Vain sisälle tulevan vanun olen joutunut ostamaan, tilkkutyöharrastaja Eeva Mantila sanoo.

Ennenaikaisina syntyneet ja muut Taysissa tehohoitoa saavat vastasyntyneet vauvat saavat ensipeittonsa mukaan kotiuttamisen yhteydessä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?