Sankarit valloittivat Lappeenrannan Hiekkalinnan

Tarja Matikainen keskellä ja veistoapulaiset Anne ja Otto Koivisto Porista.

Tarja Matikainen keskellä ja veistoapulaiset Anne ja Otto Koivisto Porista.

Ulkoilmaharrastuksista nauttiva hiekan- ja lumenveistäjä Vesilahdesta, Tarja Matikainen vieraili Lappeenrannan satama-alueen ja matkailun vetonaulaksi jo 12. kesänä muodostuneessa  Hiekkalinna-tapahtumassa. Tämän kesän teemana on sankarit.

– Meitä veistäjiä oli parikymmentä, kotimaasta  ja ulkomailta. Itselläni oli ilo olla veistämässä ”tunnistatko hahmon” -veistosta, jonka suunnitteluun sain vapaat kädet suunnitteluun.

Tulos oli 14 numeroitua kuutiota, jonka jokaisella sivulla on vihje jostakin tunnetusta hahmosta. Arvausleikkiin  osallistuneiden kesken arvotaan leikkimökki.

– Jos poikkeaa Lappeenrannassa, kannattaa käydä Hiekkalinnassa, sanoo Matikainen, joka aikoo osallistua tapahtumaan taas ensi vuonnakin:

– Jos ei sitten keksitä jotain hiekkakivaa omaan kuntaan.

Alueella nousi toinen toistaan suositumpia sankarihahmoja. Edustettuina ovat mm. urheilu-, tiede-, elokuva-, tosielämän ja lasten sankarit. Hiekkaprojektin päällikkö, tampereella asuva Jukka Lakela kertoo, että alueelle on rahdattu  noin kolme miljoonaa kiloa hiekkaa.

Hiekkaveistosten valmistustekniikka on sellainen, että savipitoinen, kasteltu fillerihiekka tampataan tiukaksi kakuksi koneilla isoihin vanerikehikkoihin

Hiekkalinna-taphtumassa oli noin kolme miljoonaa kiloa hiekkaa.

Hiekkalinna-taphtumassa oli noin kolme miljoonaa kiloa hiekkaa.

pyramidimuotoon. Veistely aloitetaan ylhäältä purkaen muotti muotilta.

Työkaluina käytetään lapioita, lastoja, palettiveitsiä ja raspeja. Kukin veistäjä myös kehittelee omia työkaluja.

– Tapahtumat ovat veistäjille hyviä tilaisuuksia bongata uusia ja näppäriä työkaluja ja tekniikoita. Näin veistotaidon taso kasvaa vuosi vuodelta, Matikainen sanoo.

Valmis veistos suihkutetaan vesiliimaseoksella, jolloin sade ja tuuli eivät pääse rikkomaan veistoksia.

Lappeenrannan Hiekkalinna-alueelle on vapaa pääsy ja se on avoinna elokuun loppuun. Veistosten lisäksi alueella on muun muassa aurinkokennolla toimiva lasten junarata, sähköautorata (hiekasta tietysti), karuselli, pomppulinna ja hiekasta rakennettu teatteri.

– Hatunnosto Lappeenrannan matkailuorganisaatiolle, joka jo kaksitoista kesää on uskonut Hiekkalinnan vetovoimaan, sanoo Matikainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?