Lähiruokarenkaan pyöritys tuotti ympäristödiplomin

Ympäristödiplomit Lempäälässä menivät tänä vuonna Lähiruokarengas Rekolle ja sen pyörittäjille Riikka Valkeamäelle (vas.) ja Liisa Pekille .

Ympäristödiplomit Lempäälässä menivät tänä vuonna Lähiruokarengas Rekolle ja sen pyörittäjille Riikka Valkeamäelle (vas.) ja Liisa Pekille .

Lähellä tuotettujen elintarvikkeiden myynnin organisoiminen oli tänä vuonna Lempäälän Ympäristönsuojeluyhdistyksen myöntämän diplomin arvoinen teko. Riikka Valkeamäki ja Liisa Pekki aloittivat lähiruokarenkaan pyörittämisen vuoden 2014 alussa. Keski-Euroopasta lähtenyt malli rantautui Suomeen kaksi vuotta sitten.

Luonnonsuojeluliiton Norppa-diplomeja annetaan ympäri maan Maailman ympäristöpäivänä 5.6 kesäkuuta luonnon ja ympäristö varjelua edistäneille.  Aiheet ovat olleet kovin moninaiset ja saajina niin yksityiset kuin yhteisöt. Tällä kertaa Lempäälässä myönnetty diplomi meni yhteisön nimiin, joskin lähiruokarengas pyörii täysin yksityisten ihmisten talkoilun varassa.

Lähiruokarenkaiden valtakunnallinen nimi Reko avautuu vain ruotsinkielen kautta.  Idea lähti sisämaahan ruotsinkieliseltä rannikolta nimellä” rejäl konsumption”,  suomeksi ”luotettavaa kuluttamista”.  Ainakin toistaiseksi liikkeen kotisivuillakin  esiintyy vain Reko. Se toimii  Vesilahden lisäksi kaikissa muissakin Lempäälän naapurikunnissa. Tampereella niitä on jo useita.

Kaikilla renkailla on sama ajatus: lähellä kuluttajaa luottamuksellisesti tuotetut elintarvikkeet.  Vain osa tuotteista on luomua. Kysyttyä ja tarjolla on mm. erilaisia lihatuotteita, jauhoja, vihanneksia, kutunjuustoa, ituja ja vuohenmaitotoffeeta.

Pekki ja Valkeamäki eivät myy mitään, vaan järjestävät tietokonepohjaisesti lähiruokamarkkinoinnin. Vaivastaan he eivät saa korvausta ja maksavat ostamistaan tuotteista saman kuin muutkin renkaan jäsenet. He sanovat, että systeemi on kustannustehokas, aikaa säästävä ja mahdollistaa tavanomaisiin elintarvikeketjuihin mahtumattomia tuotteita.

– Tämä on esimerkki siitä, että ympäristön parhaaksi voimme toimia monin tavoin ja monilla tasoilla. Valinta oli helppo, sanoi Lempäälän ympäristönsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Länsirinne luovuttaessaan diplomit Myllyrannassa ns. maailman tammen alla.

Lähiruokarenkaaseen sitoutuneet tuottajat myyvät joka toinen keskiviikko tuotteitaan Lempäälän S-marketin entisellä tontilla. Sitä ennen he ovat ilmoittaneet renkaan facebooksivulla tulevasta tarjonnastaan. Vastaavasti ostajat ovat ilmoittaneet sitovasti tilauksensa.  Nyt Lempäälän renkaassa on lähiseudun tuottajia noin 15. Noin 750 jäsenestä likikään kaikki eivät ole vielä ostaneet mitään. Jäseneksi pääsee hakemuksesta, ja tarjoukset ja ostokset liikkuvat suljetussa facebookissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?