Alueellista tasa-arvoa taiteeseen

Tamperelainen taiteilija Anne Lehtelä kävi jyryttämässä Lempäälän Taideyhdistyksen Valon voimaa -kevätnäyttelyn, joka on esillä Ehtookodon juhlasalissa. Etualalla Eero Pilviniemen teos.

Tamperelainen taiteilija Anne Lehtelä kävi jyryttämässä Lempäälän Taideyhdistyksen Valon voimaa -kevätnäyttelyn, joka on esillä Ehtookodon juhlasalissa. Etualalla Eero Pilviniemen teos.

Suomalaisen taiteen panostukset suuntautuvat pääkaupunkiseudulle.
Pirkanmaalla Tampere on menettänyt perinteistä statustaan maakunnan kulttuurikaupunkina.

– Maakunnan kunnat ovat selvästi nousussa. Mänttä, Kangasala ja mitä Lempäälään onkaan tulossa. On hienoa, että pienemmät kunnat ja kaupungit ovat tehneet rohkeita avauksia kulttuurin puolella. Samaan aikaan  Tampereella on riidelty kahdesta museosta jo kymmeniä vuosia, tamperelainen taiteilija Anne Lehtelä sanoo.
Lehtelän mukaan taide-elämä kaipaa lisää alueellista tarjontaa.
– Nyt Helsinki-keskeisyys näkyy kaikessa. Haluan ajaa alueellista tasa-arvoa niin, että aktiivinen taide- ja kulttuurielämä säilyisi maakunnissa.
Palkka näyttelystä

Taiteilijoiden ja ylipäätään kulttuurin asema on viime vuosina heikentynyt suurten leikkausten vuoksi. Samaa lääkettä on luvassa myös jatkossa.
– Yritämme nyt saada eteenpäin Ruotsin mallin mukaista näyttelysopimusta, jota kokeiltiin Taiteilijat-näyttelyssä viime talvena. Ideana on, että taitelija saisi palkan näyttelyn järjestämisestä, kun nyt taiteilija tekee työtä ilmaiseksi.
Kulttuurialalla odotellaan kauhun sekaisin tuntein uuden hallituksen linjauksia.
– Vielä ei ole selvillä, mistä kulttuurin säästöt tulevat, eikä sitäkään ole kerrottu, millä tavalla kulttuuri nostetaan kärkihankkeeksi. Kulttuuriministeriä ei saatu, mikä oli aika suuri pettymys kulttuuriväelle.
Anne Lehtelä toivoo, että Helsingin Guggenheim hanke unohdettaisiin, koska sillä olisi merkittävä miinusmerkkinen vaikutus kotimaisiin taitelijoihin.
– Haluaisin, että rahat panostettaisiin kotimaisiin taiteilijoihin ja luotaisiin heille mahdollisuus tuoda taidettaan esille sen sijaan, että maksetaan lisenssimaksua ulkomaille.
Suomalaiset taide pärjää  Lehtelän mukaan hyvin nykyajan visuaalisen tarjonnan virrassa.
– Taide tulee uusissa muodoissa ja käyttää markkinatalouden visuaalisia keinoja uniikilla tavalla hyväkseen. Taiteessa merkittävää ei ole ainoastaan esteettisyys ja ulkoasu, vaan sisältö.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?