Rakennusperinnön hoitoavustuksia kulttuurihistoriallisesti arvokkaille kohteille

Kaakilassa sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1890. Kuva: Erkki Koivist5o

Kaakilassa sijaitseva talo on rakennettu vuonna 1890. Kuva: Erkki Koivisto

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on jakanut vuoden 2015 rakennusperinnön hoitoon osoitetut valtionavustukset. Avustuksia myönnettiin Pirkanmaalla 21:lle kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle kohteelle yhteensä 70 800 euroa. Yksittäiselle kohteelle myönnetty avustussumma vaihteli vajaasta 2 000 eurosta 5 000 euroon riippuen korjaustöiden kiireellisyydestä, laajuudesta sekä myös korjattavan kohteen kulttuurihistoriallisesta arvosta. Pirkanmaalla avustushakemuksia tuli yhteensä 66 kappaletta.

Vesilahteen osoitettiin kaksi avustusta rakennusperinnön  hoitoon. Hiirenojassa osoitteessa Pylkintie 132  sijaitsevan, vuonna 1930 rakennetun asuinrakennuksen vesikatteen uusimiseen myönnettiin 5 000 euroa tiilikatteella tai galvanoidulla konesaumatulla peltikatteella.

Kaakilassa Kurikantie 37:ssä  sijaitsevan asuinrakennuksen tiilikatteen  ja rakenteiden kunnostamiseen ja uusimiseen myönnettiin 4 000 euroa. Asuinrakennus on vuodelta 1890.

Noin puolet avustetuista kohteista on suojeltu kaavalla tai ne sijoittuvat valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön tai arvokkaalle maisema-alueelle. Avustuskohteet olivat pääasiassa asuinrakennuksia 1800-luvun loppupuolelta ja 1900-luvun alkupuolelta.

Avustuksia myönnettäessä Pirkanmaan ELY-keskus piti tärkeänä asiantuntevan suunnittelun ja kuntotutkimusten merkitystä arvokkaiden rakennusten kunnostuksessa. Myös kohteen säilymiseen ensisijaisesti vaikuttavia toimenpiteitä ja korjaustoimenpiteiden kiireellisyyttä painotettiin. Niitä ovat mm. vesikaton, perustusten, kantavien rakenteiden, hirsien vaihdon eli kengittämisen ja ulkovaipan lahovaurioiden korjaukset. Avustuksen saamisen ehtona oli niin sanottu entisöivä korjaus perinteellisillä työmenetelmillä, rakenteellisilla ratkaisuilla ja alkuperäisillä tai vastaavilla materiaaleilla.

Valtiontalouden kireästä tilanteesta johtuen ELY-keskuksen käytettävissä oleva avustussumma on puoliintunut muutaman viime vuoden aikana

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?