Maalaisretkellä Himminkodosta

Vapaaksi laitumelle päästettyjä lehmiä seurattiin turvallisen välimatkan päästä.

Vapaaksi laitumelle päästettyjä lehmiä seurattiin turvallisen välimatkan päästä.

Lempäälän Himminkodon asukkaat pääsivät maalaismaisemiin seuraamaan jokakeväistä riemullista tapahtumaa, kun lehmät vapautettiin laitumelle paikallisella maatilalla Kuokkalassa. Aurinko lämmitti mieltä, poutapilvet soutelivat taivaalla verkalleen ja raikas tuuli puhalteli retkeilijöiden kasvoihin, kun navetan asukit astelivat esiin hämärästä kodistaan.

Kesän vihreys ja huikaiseva valo saivat eläimet aluksi epäröiden mölähtelemään ja jarruttelemaan kulkuaan, mutta isännän pontevalla johdatuksella matka jatkui. Lopulta mansikit ja mustikit suorastaan riehaantuivat ja toisiaan töykkien ryntäilivät vapauteensa. Näky hersytti monessa Himmin asukkaassa lämpimiä nuoruusmuistoja. Onhan kautta aikain kotieläinten korviin kuiskittu ihmiselämän ilot ja surut, lehmän lämmintä kylkeä vasten lypsyillä itketty ja naurettu.

Ystävällinen isäntä toivotti vieraat vielä tervetulleiksi avaraan pihapiiriinsä, jossa tepasteli joukko hanhia. Traktori pärisi, ja pihalla oltiin työn touhussa. Iloiset tervehdykset vaihdettiin puolin ja toisin, kunnes oli paluumatkan aika. Kun retkijoukko ohitti vapauden makuun päässeet onnelliset eläimet, ne mölisivät kulkijoille iloiset heipat.

– Lehmät ovat sosiaalisia ja viisaita olentoja, totesivat vierailijat ykskantaan.

Retki jätti iloisen mielen koko päiväksi. Kiitolliset vieraat aikovat ottaa uusinnan ensi vuonna.

 

Teksti: Kukka-Maaria Cleve

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?