Kaunis maailma

”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille – ja mielenvapaus ja mielenvapaus.” Lainaus on Vexi Salmen sanoittaman laulun kertosäe. Sävelmä lienee monelle tuntematon, vaikka sitä ovat useat artistit laulaneet. Tunnetumpi on Kari Rydmanin laulun kertosäe ” Niin kaunis on maa, niin korkea taivas. Soi lintujen laulusta kukkiva kunnas ja varjoisat veet, niin varjoisat veet ” Kaunis maailma ja kaunis luonto ovat aiheina useissa sävelmissä iskelmistä joululauluihin, kansanlauluista virsiin.

Ensimmäisen laulun kertosäkeen sanoma koskee meitä hyväosaisia. Nykyisessä maailmassa ihmisten välinen ja ihmisten ja luonnon välinen tasapaino on ongelmallinen. On muistettava, ettei kaikilla ihmisillä maailmassa ole aikaa eikä tilaa unelmille. Otetaan esimerkiksi vaikka Itä-Ukraina tai Syyria. Molemmissa vallanhaluiset johtajat pitävät viattomia ihmisiä pelon vallassa. Ei ole vapautta elää normaalia elämää. Paha tilanne on myös luonnonkatastrofien maissa kuten Nepalissa. Kaikki on lähes raunioina. Tällöin ei voi puhua kauniista maailmasta.

Toisaalta pitää tiedostaa, että maapallomme ilmasto on menossa todella huonoon suuntaan. Tuhoammeko me maapallon saasteillamme? On aivan selvää, että hiilidioksidipäästöjen aiheuttama kasvihuoneilmiö nostaa maapallon lämpötilaa. Maallikon ajatuksissa pyörii kasvihuoneilmiön aiheuttamat hirmumyrskyt eri puolilla maailmaa. Tuntuu, että Suomessakin myrskyt lisääntyvät. Vaalimmeko me Luojan meille antamaa maata ja sen luontoa vai tuhoammeko sen? Tällä hetkellä G7- maat yrittävät sopia päästöjen rajoittamisesta. Jääkö tämä vain puheen tasolle? Tärkeää olisi siirtyä nykyistä saasteettomampaan energiantuotantoon ja tehdaspäästöjen pienentämiseen. Fossiilisten polttoaineiden käyttö olisi kiellettävä. Energiantuotannossa aurinko- ja tuulienergia ovat saasteettomia, mutta laitteiden valmistus ei. Monen mielestä tuulivoimalapuistot pilaavat kauniit maisemat. Onneksi vesi-, ilma- ja maalämpöpumput yleistyvät kotitalouksissa. Vaikka nykyistä, atomin fissioon perustuvaa voimalaitosta parjataan, on se kuitenkin melko turvallinen ja saasteeton. Ongelmana on pitkäikäiset ydinjätteet tai mahdollinen voimalaan kohdistuva sabotaasi tai luonnonkatastrofi. Elättelen toivoa fuusioon perustuvasta ydinvoimalasta, jonka joidenkin rohkeiden ennusteiden mukaan pitäisi tuottaa energiaa jo tämän vuosisadan puolivälissä. Vaikeutena on valtava kuumuus ja sen hallinta. Ydinjätettä ei syntyisi ja raaka-ainetta olisi rajattomasti.

Edellä olevien synkkien ajatusten ja uhkakuvien vastapainoksi nautimme kesästä. On muistettava, että olemme vastuussa Luojallemme tästä maapallosta. Meidät on pantu paljon vartijoiksi. Onneksi meillä on vapaus, josta alussa oleva laulu kertoo. ”On vapautta istua iltaa yksinänsä ja tuntea, tutkia omaa sisintänsä. Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä. On vapautta vaistota viesti suuremmasta, ja olla kuin kaikua aina jatkuvasta. Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä.”

Hyvää ja siunattua keskikesän juhlaa!

Usko Gullstén

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?