Unkarilaisia Lempäälässä 25 vuotta

Unkarilaiset kävivät Lapualla laskemassa seppeleen, koska sinne asti unkarilaiset talvisotaan saapuneet vapaaehtoiset ehtivät., Kuva: Jouko Huurne

Unkarilaiset kävivät Lapualla laskemassa seppeleen, koska sinne asti unkarilaiset talvisotaan saapuneet vapaaehtoiset ehtivät. Kuva: Jouko Huurne

Kuusi Lempäälän unkarilaisen ystävyyskunta Tapolcan edustajaa vieraili viikon ajan Lempäälässä. Kaupunkia edustivat uusi, viime syksynä toimeensa astunut pormestari Zoltán Dobó, apulaispormestari József Lévai, Tapolcan Suomen-ystävien piirin jäsen ja Raposkan kylän pormestari Albert Bolla, Tapolcan kaupungin opetustoimen päällikkö Rózsa Varga, Tapolcan Suomen-ystävien piirin puheenjohtaja Edit Bolla ja Tapolcan kaupunginvaltuuston jäsen József Márton.

Vierailu liittyi Lempäälän ja Tapolcan ystävyyskuntasuhteen 25-vuotisjuhlavuoteen. Vastavierailun aika koittaa pian elokuussa, jolloin Lempäälästä lähtee Unkariin yli 40-henkinen joukko. Kunnan viralliseen delegaation kuuluu kuusi henkeä. Lisäksi matkassa mukana on noin  20-henkinen Pyhän Birgitan laulajat -kuoro sekä 17 henkeä Lempäälän Suomi-Unkari -seurasta.

Unkarilaisvieraita isännöi ja emännöi Lempäälässä sekä ohjelmaan kuuluvilla monipuolisilla retkillä Unkarissa osan vuotta asuva ja unkarin kieltä hallitseva lempääläläispariskunta Maritta ja Jouko Huurne sekä niin ikään unkaria hyvin puhuva ja tapolcalaisille hyvin tuttu Unkarin ystävä, Suomi-Unkari -seuran Lempäälän osaston puheenjohtaja  Ritva Mäkelä. Lempäälän Kulttuuritapahtumat ry oli tiiviisti mukana vierailun järjestelyissä; yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Leppänen muun muassa valmisti seurueelle lähtöillallisen poropyöryköineen ja mangokakkuineen.

Kysymykseen, onko punttisalilla selvästi viihtyvä Tapolcan uusi pormestari ehtinyt käydä vierailunsa aikana voimailemassa, komearaaminen Zoltán Dobó vastasi, että vierailuohjelmaa on ollut runsaasti, mutta kuntosalikäynti oli jäänyt väliin.

– Ei ole paljon muuta tullut tehtyä kuin syötyä ja juotua. Kolme kiloa on tullut lisää, sanoo bodausta ja voimailua aktiivisesti harrastava Dobó – ja ottaa toisen palan  jälkiruokakakkua.

Vaihmalanhoviin majoittunut unkarilaisseurue pääsi nauttimaan saunan löylyistä yhtä välipäivää lukuun ottamatta. Kunnan edustajien virallisten tapaamisten lisäksi unkarilaisille oli runsaasti vapaaluonteista ohjelmaa, kuten vaellusta Birgitan polulla, shoppailua Ideaparkissa ja risteily sillanpääläismaisemissa Hämeenkyrössä M/S Purimolla.

Suomen historiaan hyvin perehtyneen kaupunginjohtaja Zoltán Dobón toivomuksesta unkarilaiset vietiin tutustumaan panssarimuseoon Parolassa. Delegaatio kävi myös laskemassa seppeleen Pohjanmaalla Lapualla unkarilaisten vapaaehtoisten muistolle. Sinne saapui talvisodan sytyttyä joukko unkarilaisia vapaaehtoisia, jotka halusivat osallistua Suomen rinnalla talvisotaan. He ehtivät harjoitella hiihtämistä harjoituskeskuksessa, mutta rintamalle he eivät ehtineet, kun talvisota jo päättyi.

Lapuan kirkon seinässä on unkarilaispataljoonan sinne laittama muistolaatta. Seppeleensä tapolcalaiset laskivat Lapuan kirkkomaalla olevan sodissa kaatuneitten muistomerkin juurelle

Lempäälän  ja Tapolcan ystävyyskuntasuhde virallistettiin kuntien välisellä ystävyyskuntasopimuksella vuonna 1990. Vuorovaikutus ja kanssakäyminen kahden kunnan välillä alkoi jo vuosia aikaisemmin palokuntavierailujen merkeissä Veikko Kivelän toimiessa Lempäälän palopäällikkönä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?