Veljesten muuraama puutalo purettu

Entinen Sininauhan käytössä ollut ns. Kantolan  talo purettiin kuorimalla siten, että sen harvinaislaatuinen pölkkymuuraustekniikka tuli näkyviin. Kuva:Erkki Koivisto

Entinen Sininauhan käytössä ollut ns. Kantolan talo purettiin kuorimalla siten, että sen harvinaislaatuinen pölkkymuuraustekniikka tuli näkyviin. Kuva:Erkki Koivisto

Lempäälässä Himminpolku 5:ssä sijaitseva Kantolan talo eli Rajamäen kiinteistö, joka viimeksi toimi Sininauhan tilana, on purettu viime maanantaina uuden hammashoitolan tieltä.

Vaaleaksi rapattu kiinteistö ei ollut kivitalo, vaikka päällepäin siltä näyttikin. Lähes 80 vuotiaan rakennuksen runko oli harvinaista ns. pölkkymuurausta. Se rakennettiin alun alkaen aivan eri paikkaan Lempäälässä, Itä-Lempäälän työväentaloksi.

Purkupaikalle sattunut Reijo Fredriksson on jo kymmeniä vuosia sitten kuullut kerrottavan, että Kantolan veljekset Vilho ja Frans olivat 1930-luvun puolivälissä, kun Itä-Lempääln työväentalo tuli purettavaksi, ostaneet huutokaupasta rakennuksen poissiirrettäväksi.

– Muurareita kun olivat, niin he sirkkelöivät talon hirret tiilenvahvuisiksi lankuiksi ja pätkivät suuren tiilen kokoisiksi. Niistä he muurasivat koko talon ja rappasivat päältä, Fredriksson kertoo.

Talo oli vuodesta 1937 Kantoloiden kotitalo. Kunta osti sen 1970-luvulla, josta lähtien se oli ensin vuokra-asuntoina ja myöhemmin Sininauhalla.

Itä-Lempäälän työväentalo sijaitsi suunnilleen Ristimäen kappelin pysäköintipaikan tienoilla Lastusten kartanon maalla. Lastusten torpparien itsenäistyessä vuosien 1933–35 paikkeilla työväentalo jäi

Seinät oli muurattu kahdeksan tuumaa leveistä lankunpätkistä. Kuva: Erkki Koivisto

Seinät oli muurattu kahdeksan tuumaa leveistä lankunpätkistä. Kuva: Erkki Koivisto

muutosten jalkoihin ja tuli purettavaksi.

Nyt rakennusta puretaan uudelleen, uusiokäyttöä tuskin enää on

suunniteltu.

Muuraustapa on melko vähän käytetty koko Suomessa ja Pirkanmaalla hyvin harvinainen. Entisen itäpiirin työväentalon materiaaleista toteutetulla rakennuksella on historiallista arvoa ja rakennus on arvotettu rakennustekniikkansa vuoksi arvokkaaksi. Rakennuksella ei ollut yleis- tai asemakaavatasoista suojelumerkintää kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi suojeltavaksi kohteeksi, joka olisi estänyt rakennuksen purkamisen. Museovirasto edellytti asianmukaisen dokumentoinnin tekemistä ennen purkamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?