SF Kaukolämpövoima Oy:n omistusosuus 0,37 %

Lempäälän Lämpö mukana Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa

Lempäälän Lämpö Oy, Haapajärven Lämpö Oy, Jämsän Aluelämpö Oy ja Lapuan Energia Oy ovat antaneet rahoitussitoukset, jotk aryhmitetään SF Kaukolämpövoima Oy:n alle. Välillinen omistusosuus Fennovoima Oy:stä Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksest aon 0,37 prosenttia. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän Lämpö Oy, Haapajärven Lämpö Oy, Jämsän Aluelämpö Oy ja Lapuan Energia Oy ovat antaneet rahoitussitoumukset, jot a ryhmitetään SF Kaukolämpövoima Oy:n alle. Välillinen omistusosuus Fennovoima Oy:stä Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksesta on 0,37 prosenttia. Kuva: Erkki Koivisto

Kroatialaisen energiayhtiö Migrit solarna energia d.o.o.:n mukanaolo  Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoshankkeen rahoituksessa on ollut runsaasti esillä julkisuudessa, mutta myös Lempäälän kunnan  tytäryhtiö  Lempäälän Lämpö on antanut samaiseen hankkeeseen rahoitussitoumuksen.
Fennovoiman omistajayhtiön Voimaosakeyhtiö SF:n tekemä selvitys yhtiön omistuksesta Fennovoima Oy:stä on liitetty kesäkuun lopussa  Fennovoiman valtioneuvostolle jättämään rakentamislupahakemukseen.
Omistajapohjaselvitys täydentää Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemusta ja sen mukaan Lempäälän Lämpö Oy on antanut osana SF Kaukolämpövoima Oy:tä yhdessä Haapajärven Lämpö Oy:n Jämsän Aluelämpö Oy:n ja Lapuan Energia Oy:n kanssa rahoitussitoumuksen  65 680 osakkeesta. SF Kaukolämpövoima Oy lähtee voimalahankkeeseen mukaan 0,37 prosentin osuudella.
Migrit solarna energija d.o.o.:n osuus voimalahankkeesta on 8,89 prosenttia. Arvioiden mukaan tuon  kokoinen omistusosuus olisi noin 180 miljoonan euron arvoinen investointi yhteensä noin kahden miljardin euron  kokonaisrahoitustarpeesta.
Kahden miljardin euron kokonaissummasta 0,37 prosenttia olisi noin kuusi miljoonaa euroa. Lopullinen kokonaissumma voi olla myös jotain aivan muuta. Yhtiö arvioi ydinvoimalan maksavan 6,1 miljardia euroa.
Elinkeinoministeriö selvittää parhaillaan, täyttyykö Fennovoimalta edellytetty 60 prosentin kotimainen omistus.
– Lempäälän Lämpö Oy:n tavoitteena on tarjota kokonaisvaltaisia energiaratkaisuja. Tämän johdosta olemme mukana SF Kaukolämpövoima Oy:ssä. Tavoitteena on tarjota hiilidioksidista vapaita ja kustannustehokkaita energiaratkaisuja, sanoo Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Toni Laakso täsmentämättä investoinnin suuruutta.
Hän sanoo uskovansa, että Voimaosakeyhtiö SF toimittaa kaikki tarvittavat tiedot valtioneuvostolle Migrit solarna energija d.o.o.:sta.
– Näin saadaan todennettua tarvittava omistusosuus, jonka koti- tai asuinpaikka on EU:n tai EFTA-maiden alueella.

 

Hanhikivi 1

Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosyksikkö rakennetaan Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle.

Fennovoima rakentaa Pyhäjoen Hanhikiven niemen laitospaikalle yhden lämpöteholtaan  220 megawatin ja sähköteholtaan noin 1 200 megawatin ydinvoimalaitosyksiköt sekä sen toimintaan tarvittavat muut ydinlaitokset.

Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen laitostoimitussopimuksen osapuolet ovat Fennovoima ja Rosatom-konserniin kuuluva RAOS Project Oy. Sovitun aikataulun mukaan voimala tuottaa sähköä vuonna 2024. Fennovoima käyttää rakentamaansa ydinvoimalaitosta energiantuotantoon omistajilleen. Yksikön suunniteltu toiminta-aika on 60 vuotta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?