Sadevarauksella: Lapsille ikimuistoisen kokemuksen tarjoavat oppaat sonnustautuvat entisaikojen releisiin

Roolit hallussa kisälliä myöten Kuokkalan museoraitilla

Ossi ja Elias etsivät maastosta Puskeman Kustaan sinne paiskomia saippuoita. Kuva: Erkki Koivisto

Ossi ja Elias etsivät maastosta Puskeman Kustaan sinne paiskomia saippuoita. Seppä ja kauppiaan tytär ottavat poikien löytämät saippuat talteen. Kuva: Erkki Koivisto

Kisälli on kiipelissä Kuokkalan museoraitilla jo kolmatta kesää. Kuva: Erkki Koivisto

Kisälli on kiipelissä Kuokkalan museoraitilla jo kolmatta kesää. Kuva: Erkki Koivisto

Kolme muskettisoturia seikkailee tämän kesän Hakkarin kartanon puistossa, ja niin ikään kolme kommeljanttaria kunnostautuu vielä heinäkuun loppuun myös vähän matkan päässä museoraitilla. Ellei sada, Kuokkalan museoraitillakin on keskiviikkoisin puoliltapäivin  ”kesäteatteri”, 4–7-vuotiaille lapsille tarkoitettu ”Kisälli kiipelissä” -kierros.

Entisaikaan, sen tapoihin ja saloihin pikkuväen johdattavat parin euron maksua vastaan taiten museoraitin kolme opasta. Kesätyöntekijöinä ahkeroivat kolmen kuukauden historian opiskelijat Sarija Vistala, Essi Turvala ja Jyri Tuokko Tampereen  yliopistosta.

”Kisälli kiipelissä” -kierrosta vedetään museoraitilla kolmatta kesää, mutta kaikki oppaat ovat ensi kertaa kesätöissä Lempäälän kunnalla ja museoraitilla. Heillä kullakin on kesän mittaan vuoron perään roolinaan toimia kisällinä, kauppias Eskolana ja kauppiaan tyttärenä.

Käsikirjoitus on vakiintunut edelliskesien aikana, ja jo oppaiden rooliasut johdattavat nuoren yleisön entisajan tunnelmaan. Toistaiseksi kuudesta esityskerrasta kolmesta ei ole tullut mitään sateen takia.

Lapset osallistuvat leikinomaisena näytelmänä toteutettuun museokierrokseen, jonka varrelle on sijoitettu erilaisia aktiviteetteja: kaupassa etsitään entisajan esineitä, metsästetään Puskeman Kustaan pois nakkelemia saippuoita, koitetaan osua sinkkiämpäriin kyläsepän takomilla hevosenkengillä ja lopuksi on vielä juoksukisakin (jonka senkin kisälli lapsille häviää).

Kisälli on kiipelissä Kuokkalan museoraitilla jo kolmatta kesää. Kuva: Erkki Koivisto

Kisälli on kiipelissä Kuokkalan museoraitilla jo kolmatta kesää. Kuva: Erkki Koivisto

- Onko se Kustaan kissa, kysyy Ossi Jurvainen kauppiaan tyttäreltä ja rengiltä. Kustaa its eei ole töllissään, jonka ovessa on iso riippulukko. Kuva: Erkki Koivisto

– Onko se Kustaan kissa, kysyy Ossi Jurvainen kauppiaan tyttäreltä ja rengiltä. Kustaa its eei ole töllissään, jonka ovessa on iso riippulukko. Kuva: Erkki Koivisto

–  Olemme nauttineet tästä tosi paljon, sanoo Sarija Vistala, joka on juuri toiminut kolmen vartin ajan kisällinä lapsia

hauskuuttaen.

Ja nauttivat kyllä kohderyhmään kuuluvat Ossi ja Elias Jurvainen, jotka juuri ovat osallistuneet kesävesilahtelaisen isoäitinsä Marja Lindholmin tuomana kierrokseen ja saaneet siitä asianmukaiset palkinnot ja kunniakirjat kotiin viemisiksi. Sattumoisin kierrokselle osuneista veljeksistä isompi Elias harmittelee, että omatoiminen museoihin tutustuminen jäi kaikessa vilskeessä taka-alalle. Museoraitille on päästävä joskus uudestaan!

Museoraitti on elokuun loppuun avoinna arkisin kello 11–17 lukuun ottamatta maanantaita. Raitilla on kauppamuseo, pajamuseo, kampaamo- ja parturimuseo, suutarimuseo, sotaveteraanien perinnekammari ja paikalle siirretty Puskeman Kustaan tölli. Museoraitin naapurissa on lisäksi Sakkola-museo. Vuonna 1903 rakennettuun Aleksanteri Eskolan kauppapuotiin on vapaa pääsy.  Isoille ryhmille opastuksen voi tilata erikseen.

Museoraitillakin on ohjelmaa Kuokkalankosken markkinoiden aikaan lauantaina 18. heinäkuuta, muun muassa työnäytöksiä. Kyläseppä on paikalla myös silloin. Muutoin hän on kesä-heinäkuussa aina sunnuntaisin pajalla takomassa kello 11–17.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?